3 Θησαυροί στην Φολέγανδρο

July 26th, 2019 | by admin
3 Θησαυροί στην Φολέγανδρο
Folegandros News
0

Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο Φολεγάνδρου (τηλ.: 22860 41370), ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε το καλοκαίρι του 1988, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Φολέγανδρος», υπό την προεδρία του ζωγράφου Μάρκου Βενιού. Ένα ανηφορικό, πλακόστρωτο στην αρχή του, δρομάκι, βρίσκεται στα αριστερά του κεντρικού δρόμου της Άνω Μεριάς, στην περιοχή Μπρόβαρμα και οδηγεί στην αναπαλαιωμένη αυτή θεμωνιά, η οποία περιλαμβάνει το κελάρι, αλλά και το φούρνο με τον – ψωμόφουρνο, την παροστριά για το μαγείρεμα και όλα τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία για την ετοιμασία του ψωμιού και το άναμμα του φούρνου, καθώς και το παραδοσιακό, υπαίθριο λιοτρίβι.

folegandros-6

Στο χώρο της κύριας κατοικίας του Μουσείου, μπορεί ο επισκέπτης να δει την κουζίνα με την παροστριά της, αλλά και όλα τα κουζινικά (πήλινα, ξύλινα ή σιδερένια), εκτεθειμένα σε κοινή θέα, τοποθετημένα σε ράφια ή κρεμασμένα σε τοίχους, από καρφιά ή πάλους (πασσάλους). Πολλά αντικείμενα επίσης τακτοποιούνται στις θυρίδες, τις μικρές τετράγωνες εσοχές, που συναντούνται σε όλους τους χώρους της κύριας κατοικίας, αλλά και στους βοηθητικούς, ακόμα και σε εξωτερικούς τοίχους. Στη σάλα δεσπόζει ο νησιώτικος, παραδοσιακός καναπές, με την καλή στρώση του, φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από ντόπια υφαντά, ενώ στην κάμαρη κυριαρχεί το σιδερένιο κρεβάτι με κουνουπιέρα, ένα από τα λίγα έπιπλα που έφταναν στο νησί από την Αθήνα. Εκτός από τα προϋπάρχοντα κτίσματα της θεμωνιάς – Μουσείο, που αναπαλαιώθηκαν από ντόπιους, έμπειρους μαστόρους, υπάρχει κι ένα καινούριο, επίσης πέτρινο κτίσμα, το οποίο στεγάζει τη βιβλιοθήκη και τους χώρους εργασίας του Μουσείου.

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Χρυσοσπηλιά: ένας αναξιοποίητος θησαυρός
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πάνω στα κοφτά βράχια, πριν περάσουμε το ακρωτήρι Παναγιά, ερχόμενοι από Καραβοστάση. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα, αλλά εξαιρετικά δύσκολα. Αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στη Φολέγανδρο και περιηγητές περιγράφουν τις δυσκολίες και τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν για να κατέβουν στο σπήλαιο, που συνήθως αποκαλούν Μέγα. Σήμερα, από επιφανειακή διάβρωση έχουν καταστραφεί τα περισσότερα σκαλοπάτια, που είχαν λαξευτεί στην αρχαιότητα και τα οποία είναι γνωστά ακόμη στο νησί σαν «Ελληνικά σκαλιά». Για την πρόσβαση από τη θάλασσα χρειάζεται πάντα νηνεμία για την πρόσβαση ως την ελλειψοειδή είσοδο και τον πρώτο μεγάλο θάλαμο, τις ρωμαϊκές δεξαμενές. Η ανάπτυξη του σπηλαίου είναι σχεδόν γραμμική με γενική κατεύθυνση Β.Δ. Μετά τον πρώτο μεγάλο χώρο της εισόδου ακολουθεί ένας μακρύς θάλαμος 70μ., πλάτος που ποικίλει σημαντικά και επικοινωνεί με τον πρώτο μέσω ενός μικρού διαδρόμου.

Malama Boutique, greek designers, ρούχα κοσμήματα

Ο θάλαμος αυτός χαρακτηρίζεται από έντονο σταλαγμιτικό διάκοσμο με δισκοειδείς σταλακτίτες. Ο λιθωματικός διάκοσμος ακολουθεί σε μια διαδρομή 300μ. στο εσωτερικό, με ποικίλους σχηματισμούς, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό. Όπου η φύση άφησε ακάλυπτα σημεία, «επισκέπτες» της σπηλιάς φρόντισαν να τα καλύψουν αναγράφοντας το όνομά τους. Πολλές φορές πρόσθεταν και ένα επίθετο δηλωτικό του τόπου της καταγωγής τους, όπως Σερίφιος, Κρης, Ηλείος, Νάξιος. Πρόκειται για ονόματα «εφήβων καλών». Άλλωστε μόνο έφηβοι καλοί ή «κακοί» θα μπορούσαν να φτάσουν στην σπηλιά και να προχωρήσουν στους απόκρυφους θαλάμους για να τοποθετήσουν εκεί έναν άσπρο φαλλικό σταλακτίτη, ως αντικείμενο λατρείας, δίπλα σ’ έναν άλλο φαλλόσχημο λιθωματικό σχηματισμό με αναγραμμένο το όνομα Αρχιάναξ.

Τα γυναικεία ονόματα σπανίζουν. Για την αναγραφή των ονομάτων έχει χρησιμοποιηθεί ένα φυσικό αργιλικό υλικό, πηλός με οξείδια σιδήρου σε ανοικτότερο ή πιο σκούρο χρώμα, που διατηρείται αρκετά ανάγλυφο. Σε ορισμένα σημεία, σπανιότερα, χρησιμοποιούν τον πηλό αυτό για να επιστρώσουν την επιφάνεια όπου χαράζουν με ένα αιχμηρό εργαλείο. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς είχε χρησιμοποιηθεί η σπηλιά, για λατρευτικούς σκοπούς, για μια άσκηση εφηβείας ή και για τα δυο, ούτε αν συνδεόταν με τον υπερκείμενο αρχαίο οικισμό ή με τη λατρεία του Απόλλωνα Προστατηρίου. Είναι βέβαιο ότι η συνέχιση της ανασκαφής, θα διαφωτίσει περισσότερο τα πράγματα.

Ιερός Ναός Παναγίας Φολεγάνδρου
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα κόσμημα βυζαντινής ομορφιάς που δεσπόζει στο νησί, έχει κτιστεί στη θέση, όπου όπως προκύπτει από σωζόμενες αρχαίες επιγραφές, πρέπει να υπήρχε ιερό της Σελασφόρου Αρτέμιδος και του Προστατηρίου Απόλλωνος. Ίσως εδώ θα πρέπει να τοποθετήσουμε και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Φολεγάνδρου. Σύμφωνα με τις περιγραφές των περιηγητών του 17ου και 18ου αιώνα, συμπεραίνουμε ότι ο ναός αυτός υπήρξε το καθολικό της αντρικής Μονής, στην οποία αναφέρονται ο Thevenot και ο Pasch van Krienen.

Στο προαύλιο βρίσκονται διασκορπισμένα αρχαία ενεπίγραφα μάρμαρα, καθώς και ένα ακέφαλο άγαλμα ρωμαϊκής εποχής εντοιχισμένο στο αυτοτελές, ψηλό καμπαναριό. Στο καμπαναριό εξάλλου βρίσκεται εντοιχισμένη και μαρμάρινη εικόνα, λαϊκής τεχνοτροπίας, που παρουσιάζει την Παναγία με το Χριστό. Στη ρωμαϊκή εποχή, ανήκει και η μεγάλη, μαρμάρινη, ενεπίγραφη κυλινδρική βάση, που βρίσκε¬ται στον αυλόγυρο του ναού. Στην επιφάνειά της παρατηρούμε υπολείμματα του ορειχάλκινου αγάλματος, που προφανώς στηριζόταν επάνω της. Η εκκλησία της Παναγίας είναι μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, που το μήκος της υπερβαίνει τα 30μ. Ο τρούλος έχει χαρακτηριστικά χαμηλό, οκτάπλευρο τύμπανο. Εισερχόμενοι στο ναό δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε το εκπληκτικής ομορφιάς, μοναδικό στο νησί, μαρμάρινο τέμπλο, που κατασκευάστηκε το 1896 από τον τηνιακό μαρμαρογλύπτη Καπαριά, ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα κατασκεύασε τον επίσης μαρμάρινο, αρχιεπισκοπικό θρόνο, καθώς και τον χτιστό άμβωνα.

Πρέπει να αναφέρουμε ακόμα ότι και η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε μαρμάρινη, ενεπίγραφη βάση, ρωμαϊκού αγάλματος. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που λιτανεύεται με λαμπρότητα σε ολόκληρο το νησί, το τριήμερο του Πάσχα, αρπάχθηκε από το νησί στις 12 Οκτωβρίου 1715, από τους Τούρκους. Η αδιευκρίνιστης παλαιότητας, μεγάλη εικόνα, ξαναγύρισε με θαυματουργό τρόπο στο νησί, χωρίς όμως το ασημένιο κάλλυμά της, το οποίο και τοποθετήθηκε εκ νέου το 1857 και σώζεται ως σήμερα. Μεγάλο, πάνδημο πανηγύρι γίνεται εδώ το Δεκαπενταύγουστο.

folegandros-2

Πηγή: holidayshop.gr