H Τήνος είναι το νησί των foodies

August 9th, 2019 | by admin
H Τήνος είναι το νησί των foodies
Tinos News
0

Συνδυάζοντας μοναδικά κυκλαδίτικα τοπία με ένα θησαυρό τοπικών προϊόντων, τα οποία παράγουν με ολοένα και μεγαλύτερη θέρμη οι ντόπιοι επιχειρηματίες, βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας και πινελιές σοφιστικέ ήπιας ανάπτυξης και κοσμοπολιτισμού, η Τήνος μοιάζει να έχει εμπεδώσει πλήρως τι σημαίνει πολυτέλεια σήμερα. Σε αυτό το νησί των εκπλήξεων, που εκπέμπει μια χαλαρωτική ηρεμία και αναδεικνύει με πείσμα την ξεχωριστή του παράδοση, ο γαστρονομικός τουρισμός βρίσκει τον ιδανικό του καλοκαιρινό τόπο.

Aν επισκεφτείς την Τήνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Aτενίζω την Τήνο από το πλοίο, έτσι όπως αυτό αφήνει το Στενό και ακολουθεί την ακτογραμμή της για πολλή ώρα προτού πιάσει λιμάνι: κυκλαδίτικος κοκκινωπός σχιστόλιθος και απότομες πλαγιές που καταλήγουν σε μικρούς όρμους. Το πλοίο δένει στην απρόσωπη προκυμαία της Χώρας, με το καμπαναριό της Παναγίας να ξεχωρίζει περίτρανα και τον απότομο βράχο του Ξώμπουργκου σε δεύτερο πλάνο. Τοπία που κόβουν την ανάσα, χωριά-αρχιτεκτονικά στολίδια, παράθυρα στο παρελθόν, αρχοντιά, εναλλαγή τοπίων, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, πολλές παραλίες, αυθεντικές γεύσεις… Αβίαστα θα χαρακτήριζα την Τήνο νησί των εκπλήξεων, οι οποίες μας σταματούν πολλές φορές στις διαδρομές μας· όλα ενώνονται κάτω από το κυκλαδίτικο φως, σε έναν τόπο που εκπέμπει μια χαλαρωτική ηρεμία. Αυτό το λες και υπέρτατη πολυτέλεια!

tinos-2-panormos

Πρόκειται για ένα νησί που κερδίζει χρόνο με το χρόνο τους ταξιδιώτες όλων των ειδών. Εκείνους που αναζητούν έναν ήσυχο τόπο αλλά με πολύ ενδιαφέρον, εκείνους που συγκινούνται ανακαλύπτοντας ερειπωμένους μεσαιωνικούς οικισμούς αλλά και ζωντανά, έξοχα διατηρημένα χωριά, εκείνους που ατενίζουν απίστευτα τοπία ακολουθώντας χαραγμένα μονοπάτια κι εκείνους που θέλουν να καθίσουν κάτω από τα πλατάνια μιας γραφικής πλατείας για να πιουν τη ρακή τους. Θα συναρπάσει όμως ακόμη περισσότερο τους λάτρεις των ατόφιων γεύσεων με τα τυριά και αλλαντικά της, τα κρασιά από τα οινοποιεία της αλλά και την τοπική κουζίνα της, η οποία κάνει πλέον την εμφάνισή της και σε πιο μοντέρνες εκδοχές. 

Πώς φτιάχνεται ένας γαστρονομικός προορισμός

tinos-3-tsokli
Η Τήνος με τα τοπικά προϊόντα, τα πέντε οινοποιεία, τη μικροζυθοποιία Νήσος και το πολύ αξιόλογο φαγητό της –δύο από τα εστιατόρια του νησιού διακρίνονται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα»– δικαιούται με το παραπάνω το χαρακτηρισμό «γαστρονομικός προορισμός». Στην ανάδειξη του γευστικού της χαρακτήρα, που έχει τραβήξει τα διεθνή βλέμματα επάνω του, έχουν συμβάλει οι δράσεις της ομάδας Tinos Food Paths, μιας εθελοντικής κίνησης με πρωτεργάτες ντόπιους επαγγελματίες της εστίασης και της παραγωγής. Οι δράσεις της ομάδας έφεραν στο προσκήνιο τις οικοτεχνίες που μεταποιούν με επιτυχία τα τοπικά προϊόντα και τα τυροκομεία που παρασκευάζουν ιδιαίτερα τυριά, ανέδειξαν τα παραδοσιακά αλλαντικά, ενώ βοήθησαν να ενταχτούν παραδοσιακές συνταγές στα μενού των εστιατορίων και να αλλάξει έτσι σταδιακά το πρόσωπο της τηνιακής εστίασης προς το πιο αυθεντικό.

«Ένωσαν τους επαγγελματίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», δηλώνει η Μάγια Τσόκλη, η οποία είδε την πρώτη σπίθα της συνεργασίας να ανάβει στα εγκαίνια της μικροζυθοποιίας Νήσος. «Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε ένα μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και τις ομορφιές των χωριών μας, αλλά και να στρέψουμε τους νέους στον πρωτογενή τομέα», σημειώνει ο εθελοντής εστιάτορας Βασίλης Πλακιάς. Τον βαθύτερο στόχο της δράσης εντοπίζει ο εστιάτορας Αντώνης Ψάλτης, από τη βασική ομάδα εθελοντών, στη στροφή των νέων στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτικό τομέα: «Αν χαθεί αυτή, δεν κάνουμε τίποτα».

Τα τυριά της Τήνου

tinos-4
Από τα τοπικά προϊόντα, τώρα, την παράσταση κλέβουν τα γαλακτοκομικά, κυρίως από ντόπιο αγελαδινό γάλα και σπανιότερα από αιγοπρόβειο. Στη βάση τους το πέτρωμα, το φρέσκο τυρί που όταν ωριμάσει δίνει ανάλογα το μικρότερης ή μεγαλύτερης ωρίμανσης μπαλάκι, το καλαθωτό ή μαλαθούνι (πέτρωμα που στραγγίζει σε καλαθάκια), μια ήπια σε γεύση κοπανιστή και η τηνιακή γραβιέρα ή βραστό τυρί.

tinos-5

Μοναδική περίπτωση το σπάνιο καρίκι, ένα ιδιαίτερο μπλε τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα και αποκτά εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά.  Αναζητήστε ακόμη τα αγκαθωτά άγρια αγκιναράκια και τα λουβιά (αμπελοφάσουλα), τα πεντανόστιμα μικρόσπερμα ρεβίθια και τα ξερά φασόλια Φαλατάδου, τα άγρια κρίταμα, που τρώγονται ωμά αλλά φυλάσσονται και σε βάζο, την κάππαρη, τη σπάνια ροζ ντομάτα από παλιό σπόρο του Φαλατάδου, τα εξαιρετικά αλλαντικά, το σκορδάτο λουκάνικο, την ευγενική λούζα, το σαλτσίσι, το χοιρομέρι, όπως και τα τοπικά κρασιά και γλυκά.

Πηγή: athinorama.gr