Άγιος Νικόλαος-Ο Άγιος των θαλασσινών

December 6th, 2019 | by admin
Άγιος Νικόλαος-Ο Άγιος των θαλασσινών
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
0

Aρχές Δεκεμβρίου είναι ο μήνας των Ναυτικών μας. Γιορτάζουν τον Άγιό τους, τον προστάτη των ναυτικών, τον Άγιο Νικόλαο.

Το Ναυτικό μας είχε και έχει ιδιαίτερη ευλάβεια στην ιερή μνήμη του θαλασσίτη Αγίου και σε όλους τους αγώνες είναι κάτω από την δυνατή σκέπη του, ζητώντας την βοήθειά του. Τις δύσκολες ώρες τους, οι ναυτικοί, όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα στηρίγματά τους, στρέφονται με εμπιστοσύνη στον Άγιο και τον καλούν σε βοήθεια.

Κάθε θαλασσινός, από τα πολύ παλιά χρόνια, όταν η θαλασσοταραχή και η αντάρα ήταν κίνδυνος για το πλοίο του κι ήταν αδύναμος να βοηθήσει…. “άνοιγε την τρομαγμένη ψυχή του και φρόντιζε, παρακαλώντας, την παρουσία του Αγίου, του προστάτη του. Πίστευε και πιστεύει βαθειά ότι πάνω από τα άγρια κύματα, ο θαλασσίτης Άγιος τον παραστέκει και αγρυπνά μαζί του…

Μας είναι γνωστό, από την ιστορία, ότι ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ο Μητροπολίτης Μύρων της Λυκίας, που με την πίστη και την πραότητά του, αναδείχθηκε και διδάσκαλος. Πουθενά από τα πρώτα χριστιανικά συναξάρια, αλλά και τις μετέπειτα ιστορικές έρευνες, δεν αναφέρεται για ναυτικούς. Πως λοιπόν έγινε ο προστάτης των ναυτικών; Απλούστατα γιατί η γιορτή του συμπίπτει με την εποχή που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες και βγάζουν φίδια, όπως λένε οι θαλασσινοί.

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

Και οι καραβοτσακισμένοι ταξιδευτές, προσπαθώντας στην απελπισία τους να ακουμπήσουν κάπου για να σωθούν, επικαλούνταν τον Άγιο Νικόλαο που γιόρταζε τότε… Το ίδιο συμβαίνει και με την Αγία Βαρβάρα, η οποία σε πολλά ναυτικά της Δυτικής Μεσογείου, όπως στη Γαλλία, θεωρείται και αυτή η Αγία ως προστάτης των ναυτικών. Η αντάρα της θάλασσας και οι κεραυνοί που πέφτουν αυτή την εποχή, τα νησιά την ονόμασαν ¨Νικολοβάρβαρα” και όταν αργότερα, άλλες εποχές ανακαλύφθηκαν τα πυροβόλα, θεώρησαν οι χριστιανοί την Αγία Βαρβάρα προστάτη του πυροβολικού….” είναι ένα μέρος από γραπτό κείμενο του Αντιναυάρχου (ε.α) Ξενοφώντα Μαυρογιάννη ΠΝ.

Ο Άγιος των Ναυτικών

Στα νησιά μας, στις Κυκλάδες, αλλά και σε πολλές παραθαλάσσιες πολιτείες, βλέπει κανείς στην άκρη του μώλου ή στο βάθος του λιμανιού να είναι χτισμένη μια εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου. Ένα κερί μαζί με το καντήλι, ανάβεται για το καλό ταξίδι πριν ξεκινήσουν οι ναυτικοί κι άλλο ένα με την επιστροφή τους για τον καλό γυρισμό. Σε όλες τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου που βρίσκονται στα νησιά μας ή στις θαλασσινές πολιτείες, άπειρα είναι τα μικρά ή μεγάλα ασημένια τάματα με καράβια, βάρκες, ιστιοπλοϊκά ή μεγάλα πλοία που έχουν προσφερθεί στον Άγιο και κρέμονται μπροστά στην εικόνα του. Είναι τα ευλαβικά αφιερώματα θαλασσινών, που σε στιγμές κινδύνου προσευχήθηκαν και το καράβι τους σώθηκε από σίγουρο καταποντισμό.

Πηγή: koinignomi.gr