Έως τα τέλη Ιουνίου «πέφτουν» οι υπογραφές για τον Πύργο του Πειραιά

June 23rd, 2020 | by admin
Έως τα τέλη Ιουνίου «πέφτουν» οι υπογραφές για τον Πύργο του Πειραιά
Peiraias
0

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά. Πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εργασίες ανάπλασής του.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο ανάπλασης του Πύργου του Πειραιά.

Κατά τις πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για τη μεγάλη επένδυση, η οποία θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο του Πύργου στον Πειραιά, του κτηρίου – συμβόλου της πόλης, 45 και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του.

Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

 Την υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει κοινοπρακτικά η Dimand Real Estate, η  Prodea και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την προηγούμενη εβδομάδα – ο επικεφαλής της Dimand Real Estate, Δημήτρης Ανδριόπουλος, αποκάλυψε ότι «τις επόμενες 20 ημέρες θα υπογράψουμε τη σύμβαση». «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε τις μελέτες», εξήγησε ο κ. Ανδριόπουλος.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα μέσα Μαΐου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» στον Δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησης του Πύργου με τον ανάδοχο. Ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς παρατηρήσεις και πλέον η πόλη μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, που θα ανακαινιστεί ριζικά και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτήριο με γραφεία και καταστήματα.

Ο διαγωνισμός

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε.

Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Πώς θα αξιοποιηθεί ο Πύργος

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί το κτήριο ως εξής:

Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης

 

Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα

1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα

3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης

4ος – 18ος όροφος: Γραφεία

19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τον περασμένο Μάιο είχε αναφέρει πως η αξιοποίηση του Πύργου, ενός κτηρίου συμβόλου όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, είναι μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς ξεκινά ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά έργα στην πόλη.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του Πύργου στέφθηκαν με επιτυχία, κλείνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη, που παρέμενε στάσιμο για περισσότερα από 45 χρόνια. Όταν μιλήσαμε για την αξιοποίηση του Πύργου, κάποιοι μας αμφισβήτησαν. Όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι η δημοτική μας αρχή έκανε μια πολύ καλά μελετημένη και σοβαρή δουλειά με τον διεθνή διαγωνισμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη αναδόχου, χωρίς καμία ένσταση και σήμερα πια, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς καμία παρατήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου, θα δημιουργηθεί μια νέα μικροοικονομία στην περιοχή, και κυρίως, νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η γύρω περιοχή.

Κλείνοντας, ο κ. Μώραλης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες».

Δείτε παρακάτω τις ενδεικτικές προτάσεις για την όψη του Πύργου του Πειραιά:

peiraias-2

peiraias-3

peiraias-4

Πηγή: insider.gr