Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου

December 6th, 2019 | by admin
Η ομορφιά των Κυκλάδων με τον φακό του Μαρκ Ουίλμαν στην καρδιά του Μιλάνου
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
0

Τοπίο της Μήλου.

 

O άγριος,  απρόσιτος κόσμος των Κυκλάδων, όπως μπορεί να εξερευνηθεί από απόκρημνους βράχους και σκοτεινούς βυθούς, είναι το πάθος του φωτογράφου Μαρκ Ουίλμαν (Mark Wilman). Επειτα από τέσσερα χρόνια έρευνας, περιήγησης και βιωματικής περιπέτειας σε αθέατες όψεις πολλών νησιών στην καρδιά του Αιγαίου, ο Μαρκ Ουίλμαν, γεννημένος στο Λονδίνο, αποκάλυψε τις φωτογραφίες του στην έκθεση «Ανακαλύπτοντας την ομορφιά των Κυκλάδων», που παρουσιάστηκε στο Ακουάριουμ του Μιλάνου στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Φεστιβάλ (10 Μαΐου – 5 Ιουνίου).

Ο Ουίλμαν παρουσίασε φωτογραφίες του φυσικού κάλλους του Αιγαίου με ανεξερεύνητες πτυχές από την Ιο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Πολύαιγο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Ο ίδιος έχει μακρά και βαθιά σχέση με τις Κυκλάδες, τις οποίες επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1974, όταν ήταν ακόμη μικρός. Από την πρώτη επαφή έως τώρα, ο Μαρκ Ουίλμαν καλλιέργησε εξελικτικά μια βιωματική σχέση με το τοπίο, με ελεύθερη κατάδυση, αναρρίχηση και πεζοπορία.

17sel02__page_1_image_0005

Ο φωτογράφος Μαρκ Ουίλμαν στην Ελλάδα.

Περιηγήσου στις Κυκλάδες με ασφάλεια, νοικιάζοντας αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.

Μνήμες κατακλύζουν το μυαλό του. «Κολυμπώντας στο σκοτάδι για πολλά μίλια μετά το ηλιοβασίλεμα, επιστρέφοντας από περιπετειώδεις καταδύσεις, με τον μακρυπτέρυγο τόνο άνω των 100 κιλών να με συνοδεύει σε κύκλους με απίστευτη ταχύτητα, τα γεμάτα έκπληξη βλέμματα των τουριστών καθώς πλησίαζαν ένα νησί και έβλεπαν κάποιον τολμηρό αναρριχητή στους απόκρημνους βράχους…»

17sel02__page_1_image_0004-thumb-large

Θάλασσα σκούρα μπλε με λευκά «προβατάκια» ανοικτά της Σερίφου.

Το πρότζεκτ είχε προταθεί στην UNESCO με σκοπό την προστασία του αρχιπελάγους για τις επόμενες γενιές, και είχε ήδη κερδίσει την ηθική υποστήριξη του αείμνηστου Αγγελου Δεληβορριά, με τον οποίο ο Μαρκ Ουίλμαν συνδεόταν με φιλία. «Είναι σημαντική η επιρροή του Αγγελου Δεληβορριά στον τρόπο που εξερευνώ τις Κυκλάδες», λέει ο Ουίλμαν. Οι αναλύσεις του αξέχαστου διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και οι ακριβείς οδηγίες του για παραπάνω από 20 χρόνια που γνωρίζονταν ήταν σημαντικές για να προσανατολίσουν τον φωτογράφο σε απάτητες και απρόσιτες περιοχές. «Εχω εξαιρετική φυσική κατάσταση και μεγάλο πάθος για εξερεύνηση, ιδιότητες που μου επιτρέπουν να αναρριχώμαι στις ψηλές κορυφές και να βουτάω σε μεγάλη βάθη, συνήθως μόνος».

Πηγή: kathimerini.gr