Κάστρο, ο γραφικός οικισμός της Σίφνου με την μακραίωνη ιστορία

July 24th, 2020 | by admin
Κάστρο, ο γραφικός οικισμός της Σίφνου με την μακραίωνη ιστορία
Sifnos News
0

Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού αγναντεύει το Αιγαίο από ψηλά

Χαρακτηριστικές εικόνες κυκλαδίτικης αισθητικής με πάλλευκα κτίρια, με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, ανθισμένες βουκαμβίλες και στενά σοκάκια με ζωγραφισμένες ντάμες ξελογιάζουν τον επισκέπτη του οικισμού.

Ο λόγος για το Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι., που εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου.

Aν επισκεφτείς την Σίφνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

sifnos-2

Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτίρια από μάρμαρο.

Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτίριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του.

sifnos-3

Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτίρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα.

Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Στο Κάστρο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, όπως επίσης καφενεία και μπαράκια.

Πηγή: newsbeast.gr