Κίμωλος-Η ξεχωριστή κουκίδα των Κυκλάδων δεν ξεχνιέται

January 14th, 2020 | by admin
Κίμωλος-Η ξεχωριστή κουκίδα των Κυκλάδων δεν ξεχνιέται
Kimolos News
0

Κίμωλό μου παράδεισό μου» λένε οι ντόπιοι και όσοι βρεθούν έστω και μία φορά σε αυτό το αξεπέραστα εθιστικό νησί. Αφού θα έχεις αρχίσει να μπαίνεις σε ρυθμούς Κιμώλου, σήκω για παραλιακή εξερεύνηση και άσε την ήρεμη σπιρτάδα της να σε παρασύρει.

Ανακάλυψε την Κίμωλο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

kimolos-3

Γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι η Κίμωλος θα μπορούσε να βρίσκεται στις μικρές Κυκλάδες, σα να ξέφυγε όμως και κρύφτηκε πλάι στη Μήλο. Ευτυχώς που υπάρχει η «παντόφλα», δηλαδή το πλοιαράκι «Παναγιά Φανερωμένη» που τις ενώνει, χαρίζοντας σε αυτή τη μικρή νησιώτισσα αρχόντισσα τη διασημότητα που της αρμόζει. Αν ήταν νησιωτοπούλα θα την έλεγαν Αρζαντιέρα και θα την ήθελαν οι πειρατές. Η ασημένια κουκίδα του Αιγαίου, η Κιμωλία Γης, λαμπυρίζει κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό. Το πέτρωμα της κιμωλίας δίνει στα βράχια και στους βυθούς της ένα ασημόλευκο χρώμα, ενώ τα «σύρματα», λαξευμένα στους βράχους δίνουν μία ιδιαίτερη αίσθηση ναυτοσύνης στους πολύχρωμους όρμους. Εκεί φυλούν τις βάρκες και τα καΐκια τους οι ψαράδες και χρωματίζουν τις ξύλινες πόρτες τους με χρώματα κάθε λογής. Το νησί ονομάστηκε επίσης Εχινούσα, ίσως λόγω της έχιδνας (οχιάς) που ακόμη και σήμερα αφθονεί στο νησί.

kimolos-4

Την Κίμωλο θα της αγαπήσεις για τη Χώρα της που λέγεται Χωριό, για τους φιλόξενους κατοίκους και το καλό τους γούστο (όλες οι ταμπέλες των μαγαζιών είναι ξύλινες και ζωγραφισμένες στο χέρι), τις όµορφες παραλίες της (από τα µεγάλα ατού του νησιού), το καλό φαγητό και μία αίσθηση οικειότητας που θυμίζει τον τόπο σου. Τα παιδιά θα γυρίζουν μόνα τους χωρίς λόγο ανησυχίας, εσύ θα χρησιμοποιείς ελάχιστα το αυτοκίνητο και φεύγοντας θα θυμάσαι για πάντα τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα ήρεμα σοκάκια και τις πλατειούλες του Χωριού. Εκείνη με το πηγάδι, εκείνη με την εκκλησία κι εκείνη με την ωραία θέα.

Πού να κολυμπήσεις

kimolos-2

Παραλίες µε σχετική κίνηση είναι αυτές της Μπονάτσας και της Αλυκής. Τα Πράσα είναι hot spot με τιρκουάζ νερά, λευκή άμμο και γουστόζικο beach bar. Αν θέλεις κάτι πιο απομονωμένο δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις, αρκεί να προσέξεις τους αέρηδες. Λειβαδάκι, Κλήµα, Ρέµα, Άγιος Γεώργιος, Μοναστήρια και Ψάθη προσφέρουν τα καθαρά νερά και τη λευκή άµµο τους για βουτιές και παιχνίδια. Στη σπηλιά της Γερακιάς, στη Θέρµα, στη Μερσινιά, στο Ζεφοκάλαµο και στο Αγιόκληµα θα πας µε καΐκι ή θαλάσσιο ταξί, αν ο καιρός το επιτρέψει. Για ξέγνοιαστες βουτιές πλάι στα «σύρματα», βρες τα λεία βράχια της Γούπας, πολύ κοντά στη βοτσαλωτή ακτή του Ρέματος. Στα Μαυροσπήλια πριν τα Ελληνικά, θα δεις το ηλιοβασίλεμα κολυμπώντας στη σκιά των βράχων, ενώ απέναντι, όπως και στην παραλία ∆έκας, θα βλέπεις την αρχαία πόλη. Αν έχεις χρόνο, μη χάσεις τον γύρο της Κιμώλου και της Πολυαίγου με καραβάκι, αν δεν έχει καιρό είναι μοναδική ευκαιρία για βουτιές σε υπέροχα, αληθινά γαλάζια και παρθένα νερά!

Πηγή: athensvoice.gr