Κίμωλος

May 5th, 2020 | by admin
Κίμωλος
Kimolos News
0

Πληροφορίες για την Κίμωλο

Η Κίμωλος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων στην άγονη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Έχει έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίφνο με απόσταση 87 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

kimolos-1

Από τον Πειραιά εκτελούνται δρομολόγια πλοίων και το ταξίδι διαρκεί 6 με 8 ώρες. Η μετάβαση στο νησί μπορεί να γίνει και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Μήλου με την οποία το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς σχεδόν καθημερινά.

Μικρό πετρώδες νησί με ηφαιστιογενή δραστηριότητα και ποικιλία πετρωμάτων με πιο χαρακτηριστικό τον κιμωλίτη ή «κιμώλια γη» ή κιμωλία όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Αξίζει να σημειωθεί η πλούσια πανίδα του νησιού με πιο χαρακτηριστικό είδος τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους. Στο ορεινό μέρος του νησιού συναντάμε σπάνια ζώα όπως την οχιά «λεμπετίνα», τη μπλε σαύρα, τον θαλασσοκόρακα, τη χρυσή κουκουβάγια, ένα σπάνιο είδος γερακιού, και πολλά αποδημητικά πουλιά.

Ανακάλυψε την Κίμωλο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Ιστορία του νησιού

Σύμφωνα με τη παράδοση το νησί πήρε το όνομα του από τον Κίμωλο, τον πρώτο οικιστή του νησιού όπως αυτό αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το νησί ονομαζόταν «Εχινούσα», λόγω της κιμωλίας εχίδνας , η οποία ακόμα υπάρχει στο νησί. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Βενετούς οι οποίοι την ονόμασαν «Αρτζεντιέρα» ίσως λόγω του ασημένιου  χρώματος των βράχων του νησιού.

Στη δυτική πλευρά της Κιμώλου στα «Ελληνικά» βρισκόταν η αρχαία πόλη, λίγο προτού βυθιστεί. Ότι απέμεινε από την πόλη βρίσκεται στο νησάκι Άγιος Ανδρέας, απέναντι από τα Ελληνικά, όπου στον βυθό της περιοχής βρέθηκαν ερείπια από τα σπίτια και τους τάφους της αρχαίας πόλης. Από τα ευρήματα αγγείων που έχουν βρεθεί στο νησί αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι ζούσαν εδώ μέχρι τη Βυζαντινή Εποχή.

Η Κίμωλος υπέστη, όπως όλα τα κυκλαδονήσια, πολλά δεινά από τις επιδρομές των πειρατών και  την κυριαρχία αλλόθρησκων κατακτητών αλλά γνώρισε και ημέρες δόξας. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ο Μάρκος Σανούδος, ένωσε την Κίμωλο με το δουκάτο της Νάξου (1207). Στη συνέχεια το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους και κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο (1770-1774), από τους Ρώσους.

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό (1828) η Κίμωλος ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

 

Αξιοθέατα στην Κίμωλο

kimolos-3

Στη Κίμωλο, μπορεί να θαυμάσει κανείς αξιόλογες εκκλησίες με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και μοναδικές εικόνες που χαρίζουν γεύση από το παρελθόν.

Μερικές από αυτές είναι ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, η Μητρόπολη του νησιού, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τους Παλαιολόγους του 15ου αιώνα. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες με σημαντική ιστορική και αρχαιολογική αξία, με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.

Μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού, η εκκλησία του Χριστού, διασώζεται στο νησί από το 1592. Στους οικισμούς Μέσα Κάστρο και Έξω Κάστρο μπορείτε να ανακαλύψετε δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Επίσης αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου, όπου φυλάσσονται πολλά αξιόλογα ευρήματα της αρχαίας πόλης, όπως αγγεία γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.

 

Παραλίες

kimolos-5

Η Κίμωλος περιτριγυρίζεται από όμορφες και γραφικές παραλίες, με ψιλή άμμο και βότσαλα. Οι πιο μεγάλες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού είναι η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι.

Αξιόλογες παραλίες είναι επίσης ο Αϊ – Γιώργης στη περιοχή Πράσσα. Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα βρείτε τις παραλίες Αμμούρα, Πάνω Μερσίνι, Κάτω Μερσίνι, Λειβαδάκι, Κλίμα. Στη βόρεια πλευρά της Κιμώλου μπορείτε ν ανακαλύψετε άγονες παραλίες όπως το Σούφι.

kimolos-6

Άλλες παραλίες του νησιού είναι το Ρέμα, η Ψάθη, τα Μοναστήρια, ο Όρμος της Αθηνιάς, το Κάστρο, η Άλμουρα, Της Παναγιάς τ’αυλάκι, τα Ελληνικά και το Ασπρόγκρεμα.

 

Τοπικές εκδηλώσεις

kimolos-4

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού τιμούν την εικόνα της Παναγίας και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της.

Κυρίως τον Αύγουστο, όταν η κίνηση του νησιού είναι μεγαλύτερη, ο πολιτιστικός σύλλογος των εν Αθήναις Κιμωλίων οργανώνει τον «Πολιτιστικό Αύγουστο» με καλλιτεχνικά δρώμενα όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, συναυλίες κ.α.

Πολλές θρησκευτικές παραδόσεις εορτάζονται στον νησί. Τον Οκτώβριο οργανώνεται γλέντι με παραδοσιακή ζωντανή μουσική στη μνήμη της κιμωλιότισσας όσιας Μεθοδίας της οποίας το σκήνωμα φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία του νησιού. Πριν το γλέντι γίνεται λειτουργία με περιφορά του σκηνώματος και ακολουθεί εσπερινος.

Άλλη μία εκδήλωση που αξίζει να σημειωθεί είναι ο Εορτασμός των Εισόδιων της Θεοτόκου, κάθε Νοέμβριο με παραδοσιακό γλέντι προς τιμή της προστάτιδος του νησιού.

Πηγή: travelcyclades.gr