Κυκλάδες: Οι Χώρες των νησιών που ξεχωρίζουν από μακριά

December 4th, 2020 | by admin
Κυκλάδες: Οι Χώρες των νησιών που ξεχωρίζουν από μακριά
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
0

Γραφικά σοκάκια και αρχιτεκτονική που αποπνέει άλλη αύρα

Και ποιος δεν έχει πάει μια φορά στις Κυκλάδες και δεν έχει περάσει μερικές από τις πιο όμορφες διακοπές της ζωής του; Το κάθε νησί έχει τη δική του ομορφιά και δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφασίσεις ποια είναι η ωραιότερη κυκλαδίτικη Χώρα. Ωστόσο με σιγουριά είναι κάποιες που ξεχωρίζουν από μακριά. Που αν πας μια φορά, υπόσχεσαι πως θα επιστρέψεις και μάλιστα σύντομα.

Παρακάτω, έχουμε ξεχωρίσει μερικές από τις Χώρες των νησιών που άνετα κερδίζουν μια θέση στις ωραιότερες όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών νησιών.

Άνδρος

andros-1

Η Χώρα της Άνδρου είναι από μόνη της ένα στολίδι αρχιτεκτονικής. Δε μοιάζει, βέβαια, ιδιαίτερα με μια κλασική κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Έχει πλακόστρωτα δρομάκια και κλασικά σπίτια με μπλε παράθυρα αλλά αυτόχρονα αποπνέει μια ενετική αύρα που είναι βγαλμένη από αλλοτινή εποχή. Στη Χώρα της Άνδρου, με την εφοπλιστική ιστορία, θα δεις νεοκλασικά με καταπράσινες αυλές και σπίτια των καπεταναίων, ενώ έντονο είναι και το πολιτιστικό στοιχείο με τα πολλά Μουσεία που δεσπόζουν με την κλασική αρχιτεκτονική τους. Εκεί θα βρεις πολλά καταλύματα για να έχεις τη Χώρα σαν ορμητήριο για τις βόλτες σου στο νησί.

Φολέγανδρος

folegandros-1

Η Φολέγανδρος έχει κατά κοινή ομολογία μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες Χώρες του Αιγαίου. Έχει πολλά μεσαιωνικά στοιχεία και μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Η ομορφιά της είναι τόσο ξεχωριστή που δύσκολα συγκρίνεται με αυτή των άλλων νησιών. Πρέπει απλά να πας για να την αντικρίσεις μόνος σου.

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

Ανάφη

anafi-1

Μοναχική μέσα στην απλότητά της, η Ανάφη παραμένει ένα νησί μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης ανάπτυξης. Η Χώρα της Ανάφης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων με λευκά θολώτά μονόχωρα σπίτια και μπλε παράθυρα. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και την καρδιά του χωριού. Ο επισκέπτης της Ανάφης, παίρνοντας γεύσεις από το μοναδικό τοπίο και τη νησιώτικη φιλοξενία που απλόχερα θα του προσφερθεί, θα την αγαπήσει μόνιμα και σταθερά.

Ίος

ios-1

Η Ίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η Χώρα της Ίου βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι και είναι ας πούμε κρεμασμένη στην πλαγιά του λόφου. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με μικρά, λευκά γραφικά σπίτια και σοκάκια που καταλήγουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισσα, όπου η θέα είναι μοναδική. Στη Χώρα βρίσκεται και η κεντρική πλατεία με τα καφέ και τα βραδινά μαγαζιά. Αυτό που θα σου μείνει στο μυαλό αν πας είναι το πόσο αρμονικά έχουν συνδυαστεί στον οικισμό τα αρχαιοελληνικά στοιχεία και η νεότερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Σίφνος

sifnos-1

Η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου.  Εκεί, σε αυτή τη γωνιά στις Κυκλάδες, θα θαυμάσεις την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο.

Πηγή: exploringgreece.tv