Ο γραφικός οικισμός του Αρτεμώνα, στη Σίφνο

February 26th, 2020 | by admin
Ο γραφικός οικισμός του Αρτεμώνα, στη Σίφνο
Sifnos News
0

Βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου. Είναι πραγματικό στολίδι της Σίφνου. Ψηλά στην κορυφή του λόφου σώζονται δύο ανεμόμυλοι σε καλή κατάσταση. Ο ένας από αυτούς έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως ενοικιαζόμενο κατάλυμα. Απ’ εδώ η θέα της Σίφνου είναι πανοραμική. Μπορείτε να αγναντέψετε τα γύρω νησιά, το Κάστρο και τους κεντρικούς οικισμούς. Πιθανολογείται ότι στο χώρο όπου σήμερα είναι χτισμένη η Παναγιά της Κόχης, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε τα αρχαία χρόνια κέντρο λατρείας της “Εκβατήριας” Άρτεμης, δηλαδή της θεάς που προστάτευε κατά την αποβίβαση από το πλοίο, αλλά και έδινε καλή έκβαση σε κάθε υπόθεση.

 

 

sifnos-2

To κεντρικό στενό στον Αρτεμώνα

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

sifnos-3

sifnos-4

sifnos-5

Η βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια του είναι μοναδική εμπειρία, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να δει μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού, μέσα σε κατάφυτους καγκελόφραχτους κήπους. Το σεργιάνι σε όλες τις γειτονιές του επιφυλάσσει συνεχείς εκπλήξεις και η εικόνα του θαυμάσιου αυτού οικιστικού πλέγματος όταν λούζεται από το αχνό φως του δειλινού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Το χωριό, με την ιδιαίτερη οικιστική του ανάπτυξη, ασκεί μία μαγευτική έλξη.

sifnos-6

sifnos-7

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία του Αρτεμώνα

sifnos-8

sifnos-9

Η εκκλησία Παναγία Κόγχη

Εδώ, ο επισκέπτης εκτός από τα κλασσικά αρχοντικά, αξίζει να δει τις Εκκλησίες Παναγιά η Κόχη με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, την Παναγιά της Άμμου όπου υπάρχει εικόνα “Παναγία η Μοναχή” μία σπάνια απεικόνιση της Παναγίας χωρίς το Θείο Βρέφος, τον Άγιο Σπυρίδωνα και την πανέμορφη Παναγία του Μπαλή.

Πηγή: e-sifnos.com