Ο παραθαλάσσιος οικισμός Βαθύ της Σίφνου

April 8th, 2020 | by admin
Ο παραθαλάσσιος οικισμός Βαθύ της Σίφνου
Sifnos News
0

Το τοπωνύμιο Βαθύ σημαίνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σε βαθύτερο, χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τη γύρω περιοχή ή ότι η θάλασσα έχει μεγάλο βάθος κοντά στην ξηρά για να προσεγγίζουν τα πλοία.

sifnos-2

Στην πορεία από την Απολλωνία ή από την Καταβατή προς το Βαθύ, θα συναντήσετε το μοναστήρι των Φυρογείων και μετά από λίγο θα δείτε δεξιά σας να ορθώνεται ο λόφος του Αγίου Ανδρέα με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του χτισμένη το 1701.

sifnos-3

Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου και αξίζει να τον επισκευθείτε. Μπορείτε να πάτε είτε με τα πόδια από το παλιό μονοπάτι, είτε να ακολουθήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινάει στα δεξιά σας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα εδώ μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση από τους Μυκηναϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αι. π.Χ. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου οικισμού.

Aν επισκεφτείς την Σίφνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

sifnos-4

sifnos-6

Στο μέσο περίπου της διαδρομής προς το Βαθύ, βρίσκεται το μοναστήρι του Ταξιάρχη της Μερσίνης (1738), με καταπληκτική θέα στον Πλατύ Γιαλό. Φθάνοντας στο Βαθύ, στο δεξιό άκρο της μεγάλης πεταλόσχημης παραλίας με την ήρεμη θάλασσα, είναι χτισμένη η δισυπόστατη Εκκλησία των Ταξιαρχών και της Ευαγγελίστριας (17ος αιώνας).

sifnos-7

Το Βαθύ είναι ένα πανέμορφο γραφικό και απάνεμο λιμάνι με ξανθή αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Ο κόλπος του με την ήρεμη κρυστάλλινη θάλασσα συναρπάζει.

sifnos-5

Πηγή:e-sifnos.com