Σίκινος-Τι να δεις & να κάνεις στο πιο ανέγγιχτο νησί των Κυκλάδων

December 13th, 2019 | by admin
Σίκινος-Τι να δεις & να κάνεις στο πιο ανέγγιχτο νησί των Κυκλάδων
Sikinos News
0

Οι οικισμοί
Το λιμάνι του νησιού είναι η Αλοπρόνοια, μικρή και γραφική, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγα καφέ- εστιατόρια και το σούπερ-μάρκετ. Από εδώ ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και τους δύο πανέμορφους οικισµούς της, το Kάστρο και το Xωριό. Πρώτα συναντάς το Κάστρο χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Εδώ βρίσκονται το δημαρχείο, το ιατρείο, το βιβλιοπωλείο, η τράπεζα, ο φούρνος και τα λίγα καφενεία, ταβέρνες, µπαράκια. Κάνε μια στάση στο ναό της Παντάνασσας στην πλατεία, που χτίστηκε το 1787, για να δεις το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το απόγευμα πάρε το μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, τάμα του Οδυσσέα Eλύτη, και στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής. (Βάλε σημάδι τη σημαία του Τσε Γκεβάρα που ανεμίζει πάνω από το σπίτι του Αντάρτη και συνεχίστε προς τα πάνω). Απέραντη θέα του Aιγαίου.

sikinos-1

Ένα διάσελο χωρίζει το Κάστρο από το Χωριό. Εδώ θα έρθεις για τη βόλτα και για να θαυμάσεις, μέσα στην απόλυτη ηρεμία και ομορφιά, έναν από τους πιο γραφικούς και καλοσυντηρημένους οικισμούς των Κυκλάδων.

Επισκοπή
Μοναδικής ομορφιάς ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος στα ερείπια ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου του 3ου μ.X. αιώνα ή κατ’ άλλους στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθίου Aπόλλωνα.

sikinos-3

O ναός της Επισκοπής

Πρόσφατα, κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου που πραγματοποιεί από το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ήρθε στο φως ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας της κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

Γιορτές Σικίνου
Το Δεκαπενταύγουστο, με προβολές, πανηγύρι και γλέντι με καλεσμένο όλο το νησί. Μετά το παραδοσιακό τραπέζι ξεκινούν τα όργανα κάτω από τους ήχους του βιολιού του παπα-Θεόδωρου. 

Πεζοπορικές διαδρομές

sikinos-5

Το Κάστρο όπως φαίνεται από το Χωριό

Κάστρο- Επισκοπή- Άγιος Παντελεήµονας -Αλοπρόνοια. Δύσκολη αλλά αλησμόνητη πεζοπορική διαδρομή (περίπου 4 ώρες/13 χλµ.) που ξεκινάει από το Κάστρο περνάει από την Επισκοπή, συνεχίζει στο μονοπάτι για την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην παραλία Σαντορνέικα. Για την επιστροφή στην Αλοπρόνοια φρόντισε να έχεις κανονίσει καΐκι.
Κάστρο-Μάλτας Το μονοπάτι ξεκινάει από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω από το Κάστρο, περνά κοντά από το ελικοδρόµιο και φτάνει στον προφήτη Ηλία, όπου αρχίζει η κατάβαση προς την παραλία του Μάλτα (6,5 χλµ., περίπου 2 ώρες). Εδώ συχνάζουν και οι μεσογειακές φώκες γιατί η Σίκινος που είναι προστατευόμενος βιότοπος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000. 

 
Πού να κολυµπήσεις
Αλοπρόνοια Κολυμπάμε άφοβα στο λιμάνι, είτε στην αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά, είτε στα βράχια πίσω από το μόλο με τα κρύα πεντακάθαρα νερά, έχοντας το νου μας να βγούμε όταν έρχεται το πλοίο. Στην παραλία οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο τα Σικίνια με καρπουζομαχίες και άλλα παιχνίδια.
Άλλες παραλίες του νησιού προσβάσιμες με αυτοκίνητο είναι: ∆ιαλισκάρι, Άγ. Γεώργιος (αμμουδερή παραλία η δεύτερη μεγάλη του νησιού με πρόσβαση από το δρόμο), Mάλτας και Σαντορνέικα, Αϊ-Γιάννης, Καράς, Τρία Πηγάδια, Κάτεργο. Όλες μικρές με πεντακάθαρα νερά και πρόσβαση µε καΐκι ή από μονοπάτια.. 
 
sikinos-4
 
Πριν φύγεις Ζήσε τη μοναδική εμπειρία της αναχώρησης του πλοίου με μικρούς και μεγάλους να παίρνουν θέση «μάχης» και να βουτούν στα απόνερα παρά τα απεγνωσμένα σφυρίγματα των λιμενικών.
 
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Κοινότητα: 2286051238
Λιμεναρχείο: 2286051121
Πρ. Βοήθειες: 2286051211
 
Πηγή: athensvoice.gr