Σίφνος, Παναγία Χρυσοπηγή

February 4th, 2021 | by admin
Σίφνος, Παναγία Χρυσοπηγή
Sifnos News
0

Ανάμεσα στα βράχια, στην άκρη ενός μικρού ακρωτηρίου, βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, η οποία είναι και ο πολιούχος του νησιού. Χτίστηκε το 1650 και σήμερα παραμένει μεν ανενεργό, ωστόσο, δέχεται χιλιάδες ξένους και ντόπιους τουρίστες κάθε χρόνο που επισκέπτονται το νησί της Σίφνου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από ψαράδες και ο λόγος που οικοδομήθηκε το μοναστήρι, ήταν για να την φιλοξενήσει. Για να προσεγγίσει κάποιος το μοναστήρι, πρέπει να κινηθεί στο δρόμο από την Απολλωνία προς τον Πλατύ Γιαλό και να κάνει μία μικρή παράκαμψη. Από τη διασταύρωση που είναι και η στάση του λεωφορείου, θα χρειαστεί 10 λεπτά περπάτημα, ενώ αν είναι με αυτοκίνητο, έχει τη δυνατότητα να κατέβει μέχρι κάτω. Το μοναστήρι γιορτάζει της Αναλήψεως, δηλαδή 40 ημέρες, μετά το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, γίνεται περιφορά της εικόνας στους οικισμούς, καθώς και ολονυκτία. 

Ανακάλυψε τη Σίφνο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

sifnos-2-oinoi

Το μικρό γεφυράκι που ενώνει τον βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι με τη στεριά, πολλαπλασιάζει τη μαγεία του σημείου, το οποίο μάλιστα αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Αυτό μάλιστα το στενό πέρασμα έχει τη δική του ιστορία ή μύθο. Λέγεται, λοιπόν, ότι, την εποχή που στο μοναστήρι διέμεναν καλόγριες, ύστερα από κυνήγι πειρατών, μία έμεινε πίσω. Τότε, η καλόγρια ζήτησε από την Παναγία να τη βοηθήσει και εκείνη ανταποκρινόμενη στην προσευχή της, διαχώρισε τον όρμο σε δύο τμήματα, ρίχνοντας τους εισβολείς στη θάλασσα. 

Πολύ κοντά στην Παναγία της Χρυσοπηγής θα συναντήσετε δύο πολύ όμορφες παραλίες, την παραλία Σαούρες και την παραλία Αποκοφτό. Επίσης, αν πάρετε ένα απλό και ήπιο παραθαλάσσιο μονοπάτι από την παραλία Αποκοφτό, θα φτάσετε σε δύο ακόμη, τη Φασολού και το Φάρο, δύο υπέροχες παραλίες του νησιού με καταγάλανα νερά και φυσικά τοπία ξεχωριστής ομορφιάς.

Πηγή: greekislands24.com