Σίφνος, poetry in motion

June 25th, 2020 | by admin
Σίφνος, poetry in motion
Sifnos News
0
Τρεις λόφους καλύπτει η σχεδόν ποιητική πρωτεύουσα της Σίφνου, η Απολλωνία, που ονομάζεται και Σταυρί, ακριβώς εξαιτίας της θέσης στην οποία έχει χτιστεί. Η περιήγηση στα στενά της είναι απλά ανεπανάληπτη, δεν αποτελεί όμως την αρχή και το τέλος του νησιού. Κατηφορίζουμε προς το λιμάνι, τις Καμάρες, τον Αρτεμώνα με τα αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, τους κήπους και τις λουλουδιασμένες αυλές. Επίσης, μας περιμένουν ο Πλατύς Γιαλός, ο Φάρος, η Χρυσοπηγή, το Βαθύ, το Κάστρο (σαν ένα μικρό νησί κολλημένο επάνω στη Σίφνο) και η Χερσόνησος. Δεν γίνεται όμως να προχωρήσουμε αν προηγουμένως δεν τονίσουμε ότι η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει γνωρίσει εδώ μία από τις καλύτερες εκφράσεις της, κάτι το οποίο συνειδητοποιεί ο επισκέπτης σε κάθε βήμα του.
sifnos-2
 
Στη Σίφνο θα συναντήσετε παλιά μονοπάτια, παραδοσιακά σοκάκια που συνδέουν τα χωριά και τις παραλίες περιμένουν να τα ακολουθήσετε. Υπολογίστε ένα μισάωρο ή περισσότερο αν έχετε θάρρος και βάλετε στόχο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Μερικές ιδέες: ανάβαση στην Αρχαία Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα με ανταμοιβή τη μοναδική θέα. Ακολουθήστε το δρόμο για το Βαθύ, την Αγία Μαρίνα του Καδέ, και τον Άγιο Ιωάννη, το Μαύρο Χωριό. Ανεβείτε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο μοναστήρι της Σίφνου, μέσω του μονοπατιού της Μονής των Φυρογίων. Από τον Άγιο Μηνά, στο δρόμο της Χερσονήσου, στο μοναστήρι του Αγίου Σώστη και από τον Αρτεμώνα προς τη Μονή της Παναγίας Πουλάτης.
 
Περιηγήσου στην Σίφνο με ασφάλεια, νοικιάζοντας αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.
sifnos-4
 
Οι θάλασσες της Σίφνου είναι σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου, τυρκουάζ και βαθύ μπλε. Αλλά και οι παραλίες είναι για κάθε γούστο: μεγάλες κοσμοπολίτικες όπως αυτή στον Πλατύ Γιαλό ή βραχώδεις όπως αυτή της Χρυσοπηγής. Αποκοφτό, Γιαλούδια, Σαούρες και Σεράλια, με άμμο και βότσαλα. Για αμμουδιές σε Βαθύ, Βλυχάδα, Γλυφό, Βρουλίδια, Καμάρες, Κοντό, Πλατύ Γιαλό, Τσόχα, Φάρο, Φασολού, Φυκιάδα και Χερσόνησο. Για όσους θέλουν βραχώδεις εμπειρίες, οι Επτά Μάρτυρες και Πουλάτες. Σημείωση: ο γυμνισμός, σύμφωνα με μερικές επιγραφές, δεν επιτρέπεται.
 
sifnos-3Το νησί φημίζεται για το εξαιρετικό φαγητό του. Η Σίφνος είναι και γενέτειρα του μεγάλου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ. Η κυριακάτικη ρεβυθάδα αποτελεί παράδοση. Κάθε Σάββατο ετοιμάζεται η σκεπασταριά, πήλινο δοχείο με ρεβίθια στο συνοικιακό φούρνο, η οποία θα ψήνεται μέχρι την Κυριακή το πρωί. Το μαστέλο, το αρνάκι ή το κατσικάκι στο πήλινο σκεύος, μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με κρασί και άνηθο. Δοκιμάστε μυζήθρα Σίφνου, το χαρακτηριστικό μαλακό τυρί με την υπόξινη γεύση. Φημισμένα βεβαίως και τα τοπικά γλυκά, όπως τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα κουλούρια με γλυκάνισο και τα κρασοκούλουρα. Τα καλύτερα αμυγδαλωτά θα τα βρείτε στην πλατεία του Αρτεμώνα.
 
Το οδικό δίκτυο της Σίφνου θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα και καλοδιατηρημένα των Κυκλάδων, με καλής ποιότητας ασφαλτοτάπητα στο μεγαλύτερο μήκος του, και σωστή οδική σήμανση.
 
Η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, όπως και με την Πάρο καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι πέντε ώρες, ενώ με τα ταχύπλοα τρεις ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και με την Κρήτη μέσω Μήλου.
Πηγή: lifo.gr