Σίφνος trails-Κέδροι, Ελιές και Θάλασσα

April 16th, 2021 | by admin
Σίφνος trails-Κέδροι, Ελιές και Θάλασσα
Sifnos News
0

Στη Σίφνο υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους βρείτε! Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους Σιφνιούς!

sifnos-1-oinoi

4 : Πλατύς Γιαλός – Φυκιάδα – Πλατύς Γιαλός

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Πλατύς Γιαλός (τελευταία στάση λεωφορείου)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Εκκλησία Προφήτη Ηλία Κοντού, Φυκιάδα, Μουσία
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 3, 4A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Πλατύς Γιαλός (τελευταία στάση), Βαθύ (μέσω μονοπατιού 4Α)

sifnos-2-oinoi

Το μονοπάτι 4 είναι ένα από τα δύο κυκλικά μονοπάτια της Σίφνου και το δεύτερο μακρύτερο σε μήκος. Η πεζοπορία στο μονοπάτι αυτό είναι μια απόδραση από το σύγχρονο πολιτισμό. Ξεκινώντας από τον Πλατύ Γυαλό, σύντομα αρχίζει μια μεγάλη ανάβαση στην κατάφυτη με κέδρους πλαγιά. Η ανάβαση τελειώνει στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Κοντού. Δείτε το όμορφο εκκλησάκι και πηγαίνετε έξω από το ιερό να θαυμάσετε τη θέα! Θα σας αποζημιώσει απλόχερα για τον κόπο της ανάβασης! Από τον Προφήτη Ηλία, το μονοπάτι κινείται πάνω κάτω στο ίδιο υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά του λόφου. Η πανοραμική θέα αλλάζει συνεχώς, και αποκαλύπτεται σταδιακά ο εντυπωσιακός κόλπος του Βαθιού από ψηλά. Λίγα μέτρα χωματόδρομου και το μονοπάτι εισέρχεται εκ νέου σε δάσος με κέδρους (αρκετά χαμηλούς ωστόσο για να κάνουν επαρκή σκιά…).

sifnos-3-oinoi

Η κατάβαση προς τη Φυκιάδα είναι από τα ομορφότερα τμήματα των μονοπατιών της Σίφνου. Η μαγευτική, απομακρυσμένη παραλία της Φυκιάδας με τα σχεδόν πάντα ήρεμα νερά της είναι ιδανική για μπάνιο όταν ο καιρός είναι καλός. Στην αμμουδιά της, αν είστε παρατηρητικοί, θα βρείτε πολλές ελαφρόπετρες. Από την παραλία το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από έναν παραμυθένιο ελαιώνα, που έχει βέβαια μείνει πολλά χρόνια χωρίς περιποίηση. Όπως άλλωστε και το κτήριο Μουσία, ένα παραθεριστικό αρχοντόσπιτο, που δεν κατοικείται για πολλές δεκαετίες. Τα ψηλά τείχη της αυλής με τις πολεμίστρες, μαρτυρούν πως οι κάτοικοί του είχαν το φόβο πειρατικών επιδρομών από τους ξακουστούς πειρατές του Αιγαίου!

sifnos-4-oinoi

Αφήνοντας πίσω τη Μουσία, η διαδρομή συνεχίζει μέσα από κέδρους και ελιές έως την ακτή. Εκεί, θα περπατήσετε πάνω σε βράχια πολύχρωμα, ηφαιστειακά, με θέα την Κιτριανή, το μικρό νησάκι απέναντι, με την ομώνυμη εκκλησία που είναι και η παλαιότερη της Σίφνου. Μια σύντομη αλλά κάθετη ανηφόρα οδηγεί στο μικρό διάσελο που έγινε τελευταία γνωστό για τα προϊστορικά καμίνια που βρέθηκαν εκεί από τους αρχαιολόγους. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού είναι μια ήπια κατηφορική διαδρομή όπου θα απολαύσετε την άπλετη θέα προς τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού.

sifnos-6-oinoi

 

Οικονομικό αυτοκίνητο στην Rac S.A.

sifnos-7-oinoi

4Α : Βαθύ – Πύργος Μεγαλογιάννη

sifnos-8-oinoi

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Βαθύ
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παραλία Βαθιού
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 5
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Βαθύ

sifnos-9-oinoi

Το μονοπάτι 4Α είναι μια εναλλακτική πορεία που συμπληρώνει το μονοπάτι 4. Στην ουσία συνδέει το μονοπάτι 4 με το Βαθύ και με τη διαδρομή 5. Τμήμα του μονοπατιού είναι ένα ευχάριστο περπάτημα κατά μήκος της παραλίας του Βαθιού.

Πηγή: sifnostrails.com