Τήνος, αξιόλογα σημεία του νησιού

September 11th, 2020 | by admin
Τήνος, αξιόλογα σημεία του νησιού
Tinos News
0

Μπορεί να προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών εξαιτίας της Μεγαλόχαρης, ωστόσο, η Τήνος μέχρι πρότινος ζούσε στη σκιά της.

Σήμερα έχει καταφέρει να διατηρεί ισχυρό το ρεύμα τουριστών που επισκέπτονται το νησί για να προσκυνήσουν την Παναγία, αλλά, ταυτόχρονα, αφιερώνουν χρόνο στο νησί και επισκέπτονται τους οικισμούς του, τις παραλίες του, την καταπληκτική ενδοχώρα του. 

Θα μπορούσε μία όμορφη βόλτα στο νησί να ξεκινήσει από τον Πύργο, χωριό που εξέθρεψε πολλούς ζωγράφους αλλά και γλύπτες. Μεταξύ αυτών και ο διάσημος Γιαννούλης Χαλεπάς, ο άνθρωπος που δημιούργησε την περίφημη Κοιμωμένη που βρίσκεται στην Α` νεκροταφείο της Αθήνας. Μία ανάσα θέας από το χωριό Υστέρνια και στη συνέχεια στα Λουτρά όπου βρίσκεται το Μοναστήρι των Ουρσουλινών.

Οι Ουρσουλίνες έφτασαν στην Τήνο το 1704 και πολλές δεκαετίες αργότερα, το 1862, η Μαρία Άννα Ληβς ιδρύει το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι. Σήμερα, σε ένα τμήμα του μεγαλοπρεπούς κτιρίου στεγάζεται το δημοτικό σχολείο Εξωμβούργου ενώ στο προαύλιο διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ του δήμου. 

Ανακάλυψε την Τήνο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Ο Βώλακας ή Βωλάξ θα σας αφήσει άφωνους με τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους, αλλά και το πολύ όμορφο τοπίο με τα κάτασπρα σπίτια, τα στενά σοκάκια και τις φροντισμένες, γεμάτες λουλούδια αυλές. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την τέχνη της καλαθοπλεκτικής καθώς το χωριό φημίζεται για τους τεχνίτες που πλέκουν τα καλάθια. Εάν  θέλετε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και εσείς να πλέξετε, με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους τεχνίτες.

Ο Τριπόταμος είναι γνωστός οικισμός, καθώς μεταξύ άλλων στον τόπο αυτό είχε το σπίτι του ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ενώ στη συνέχεια η Κώμη φημίζεται ως την περιοχή με τις αγκινάρες. 

Σε αυτή την περιήγηση στα χωριά της Τήνου, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε τους περίφημους περιστερώνες. Πρόκειται για κτίσματα δύο ορόφων, συνήθως πέτρινα, που κατασκευάστηκαν για την εκτροφή των περιστεριών και συνδέονται με την ενετική κυριαρχία στο νησί καθώς οι Ενετοί ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν με την εκτροφή περιστεριών. Χαρακτηρίζονται ως μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής και μεταξύ άλλων θα συναντήσουμε περιστερώνες στην κοιλάδα του Ταραμπάδου

Η Τήνος, πέρα από την πασίγνωστη εκκλησία της Παναγίας, φιλοξενεί πάρα πολλές εκκλησίες, τόσο στους οικισμούς, όσο και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Το θρησκευτικό στοιχείο στο νησί μοιράζεται ανάμεσα στου ορθόδοξους και τους καθολικούς, οπότε ανάμεσα στα παραδοσιακά μικρά κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής βλέπει κάποιος και στιβαρούς ναούς, όπως εκείνος της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Καλλιτεχνική Σχολή και τα σύγχρονα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας.

Πηγή: greekislands24.com