Τήνος, Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

November 30th, 2020 | by admin
Τήνος, Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του
Tinos News
0

Ένα απόκοσμο και εντυπωσιακό σκηνικό…

Αν βρεθείς ποτέ στην Τήνο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμά σου για να δεις και να θαυμάσεις από κοντά. Ένα απόκοσμο σκηνικό με γιγάντιους μονόλιθους που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια μάχη γιγάντων. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και σίγουρα εντυπωσιάζεσαι μαθαίνοντας και τις ιστορίες που τους συνοδεύουν. Όλα αυτά θα τα βρεις και θα τα θαυμάσεις στο περίφημο χωριό Βώλακας στην Τήνο, στο όμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων. Ένα απόκοσμο μα συνάμα γήινο σκηνικό για το οποίο η Τήνος μπορεί να υπερηφανεύεται…

Δες τις ομορφιές της Τήνου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.

Βώλακας: Το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους και οι θρύλοι του

tinos-2

Το χωριό Βώλακας είναι ένα από τα παλιότερα του χωριού ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε ακριβώς χτίστηκε. Θεωρείται ότι η περιοχή μπορεί να κατοικείται ακόμη και πριν το 2.000 π.Χ. Εκεί, λοιπόν, σε αυτό το ξεχωριστό χωριό θα δεις γρανιτένιους ηφαιστειογενείς ογκόλιθους οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του, κοντά στην Χώρα του νησιού.

Οι σχηματισμοί των βράχων ενίοτε θυμίζουν πουλιά, ζώα, ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού. Όπως είναι φυσικό, το τοπίο με τους ογκόλιθους έχει γεννήσει θρύλους αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Η πρώτη και επικρατέστερη αναφέρει ότι οι βράχοι προήλθαν από έκρηξη ηφαιστείου 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η θάλασσα έφτανε μέχρι τον Βώλακα, εκατομμύρια χρόνια πριν. Με την απόσυρση της θάλασσας παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση, ενώ μια τρίτη θεωρία αναφέρει ότι τμήμα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των βράχων.

Τα βράχια του Βώλακα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης όσους αγαπούν τα βράχια και την αναρρίχησή τους και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Αναρριχητές από τη Γερμανία κι άλλες χώρες της Ευρώπης συρρέουν στην Τήνο και επιδίδονται στο αγαπημένο τους bouldering, στην αναρρίχηση δηλαδή χαμηλού ύψους βράχων χωρίς σχοινιά.

Πηγή: exploringgreece.tv