Τήνος παντός καιρού…

August 6th, 2020 | by admin
Τήνος παντός καιρού…
Tinos News
0

Κοπιάστε παιδιά, έχουμε και φρέσκο ψάρι να φάτε…
-Και πώς έπιασες μάστορα φρέσκο ψάρι, με τέτοιον αέρα;
-Ποιον αέρα; Αυτό είναι μπουνάτσα…

Κι αυτή είναι όλη η ιστορία της Τήνου, κλεισμένη σε τρεις φράσεις ενός πραγματικού διαλόγου.
Εκτός κι αν προτιμάτε τη συμπύκνωση-περίληψη μιας εικόνας, σε χίλιες λέξεις και πέντε ανέμους.

tinos-1

Αυτό είναι ένα σκίτσο του Βασίλη Μητρόπουλου, που μπορεί να βρει κανείς στο Φαλατάδο, στο Μουσείο Γελοιογραφίας -που δεν είναι όμως αυτό που λέει ο τίτλος του- ή αλλιώς Σπίτι του Σκίτσου -ναι, ούτε αυτό ακριβώς- που βασικά έχει μια συλλογή από γελοιογραφίες και σκίτσα των δύο αδερφών-σκιτσογράφων, Κώστα και Βασίλη, που κατάγονται από το χωριό -όπως κι ο Αλβέρτης νομίζω- και πήραν την πολύ ωραία πρωτοβουλία να φτιάξουν έναν τέτοιο χώρο.

tinos-2

tinos-5

Η Τήνος είναι αρκετά ορεινή, προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές παντός καιρού και αντίστοιχους παραθεριστές. Στην ενδοχώρα υπάρχουν αρκετοί παλιοί ανεμόμυλοι, που θυμίζουν τη χίμαιρα να κυνηγάς μια παραλία χωρίς κύμα και να την πεις “Απανεμιά” -όπως έκαναν οι ναυτικοί με το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, για να εξευμενίσουν τα στοιχεία της άγριας φύσης.  Mε πολλά χωριά, βλέπεις την ειρηνική συνύπαρξη ενός ορθόδοξου και ενός καθολικού ναού, με τους ωραίους γαλάζιους σταυρούς τους, που ενίοτε συνδιοργανώνουν και πανηγύρια. Από την άλλη, το νησί δε σου δίνει την εικόνα έρημου τόπου και πιθανότατα φέτος -όπως και αλλού- είναι η πιο συμπαθής τουριστική εκδοχή του που μπορεί να δει κανείς.

Ανακάλυψε την Τήνο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

tinos-3

tinos-4

Την ομορφιά της Τήνου δεν την καταλαβαίνεις μόνο στις παραλίες της, αλλά και στα χωριά της, στην ενδοχώρα. Κι επειδή είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα, θα ξεχώριζα μεταξύ άλλων:

-Τον Πύργο για τη ζωή και τον κόσμο του, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και τα γλυκά του.
-Την Καντιανή, που τα σοκάκια της μπορεί να κερδίσουν ακόμα κι αυτούς που δε συγκινούνται ιδιαίτερα από το κλασικό Κυκλαδίτικο στιλ.
-Τον Αρνάδο και τα Δυο Χωριά για τις καμάρες τους, τις πλατείες τους και τη θέα τους.
-Και το χωριό Βώλαξ, που το βλέπεις γραμμένο με διάφορες γραφές και τονισμούς, και είναι μια κατηγορία μόνο του. Όχι μόνο για τη μικρή περιήγηση στους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές που σου προσφέρουν οι τοίχοι του. Αλλά και για το εκπληκτικό φυσικό τοπίο, ακριβώς έξω από το χωριό, όπου η πλαγιά είναι γεμάτη με δεκάδες μεγάλους βράχους και θυμίζει καλλιέργεια μενίρ. Κι ίσως κάπου εκεί να βρίσκεται και η χαμένη τοποθεσία της Αλεζίας…

tinos-6

tinos-7

Πολλά ονόματα χωριών έχουν κατάληξη σε -άδος, αλλά δεν είναι δα και ο κόκκινος Μανταμάδος. Τα πιο ιδιαίτερα τοπωνύμια πάντως είναι ο “Μπερδεμιάρος”, το εξωτικό Εξωμβούργο -που θυμίζει Λουξεμβούργο-, το Κάτω Κλείσμα και τα Δυο Χωριά.

Τα περισσότερα χωριά συνδυάζονται με ωραίο φαγητό. Αν το ιεραρχείτε ψηλά ως κριτήριο για τις διακοπές, θα μείνετε ευχαριστημένοι, αρκεί να μην τεμπελιάσετε και μείνετε στην πεπατημένη της Χώρας. Αν πάλι δεν το ιεραρχείτε ψηλά, τι άνθρωποι είστε εσείς; Η Τήνος έχει και δικό της ντόπιο τυρί, που έχει αρκετά έντονη γεύση και θα έλεγα πως… ροκφορίζει. Για πιο συγκεκριμένες συμβουλές, ρωτήστε κάποιον ντόπιο -αρκεί να μη σας στείλει καρφωτούς σε γνωστό ή συγγενή του.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθεί κάτι αρνητικό, αυτό θα ήταν το οδικό δίκτυο. Όχι πως δεν το περιμένεις σε ένα νησί, αλλά όχι και έτσι -σε ένα τόσο ανεπτυγμένο νησί. Συναντάς παντού στροφές, πλούσια σπίτια που συνδέονται οδικά με χωματόδρομους, δρόμους που περνάνε μέσα από την παραλία (!), ακόμα και έναν δρόμο που χωρίζει στα δύο, λίγο πριν τον Τριαντάρο, για να μείνει στη μέση άθικτο ένα ξωκκλήσι!

tinos-9

Η Τήνος, τέλος, αν και αυτοτελής προορισμός, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη γειτονική Μύκονο -νομίζω, χωρίς να έχω πάει ποτέ- είναι σαν μπαλκονάκι με θέα σε άλλες Κυκλάδες. Στη μια πλευρά έχει απέναντι την Άνδρο, από τη Χώρα βλέπεις φάτσα-κάρτα την Σύρο και αν στρίψεις λίγο το κεφάλι σου, βλέπεις τη Ρηνεία και τη Δήλο, που σε εισάγουν στη Μύκονο. Η τελευταία είναι ακόμα πιο ορατή το βράδυ, όπου σχεδόν… φωταγωγείται, θυμίζοντας εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά.

tinos-10

Όταν είναι πιο καθαρή η ατμόσφαιρα, μπορείς να δεις κι άλλους όγκους στο βάθος, αλλά χρειάζεσαι χάρτη ή έναν ντόπιο να σου εξηγήσει τι βλέπεις. Αν πάρεις τη δεύτερη επιλογή, μπορεί να ακούσεις πως κάποιες φορές αχνοφαίνεται η Ίος και η Αμοργός (!). Και ίσως δεις με λίγη προσπάθεια και τους Δροσουλίτες στο Λιβυκό…

Στην Τήνο εξάλλου, όλα είναι δυνατά!

Πηγή: katiousa.gr