Ταξίδι: Σίκινος, ένα νησί για ηρεμία και φυσική ζωή!

October 11th, 2019 | by admin
Ταξίδι: Σίκινος, ένα νησί για ηρεμία και φυσική ζωή!
Sikinos News
0

Η Χώρα της Σικίνου με 238 κατοίκους είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων!

sikinos-2

Βρίσκεται ανάμεσα σε Ίο και Φολέγανδρο, με πέτρινα αρχοντικά, κάτασπρα ασβεστωμένα σπίτια με αψιδωτά παράθυρα και στενά γραφικά δρομάκια… Το πράσινο είναι λιγοστό -ελιές- αλλά η θέα του νησιού με τα καταγάλανα νερά μαγεύουν τον επισκέπτη.  Από τους δυο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα ο παλιότερος είναι το Κάστρο που λέγεται και Σίκινος, ενώ το Χωριό είναι δημιούργημα των νεότερων χρόνων.

Όντας στο Κάστρο δε μπορείτε παρά να ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια για το Χωριό. Τον παλαιότερο και γραφικότερο οικισμό του νησιού!

Καλώς ήρθατε στη μαγευτική Σίκινο!

sikinos-3

Rac S.A. – Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην καλύτερη τιμή!

Κι εδώ, υπάρχει ένας μύθος!

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σίκινος πήρε το όνομά της από το Σίκινο, το γιο του βασιλιά της Λήμνου.

Λέγεται πως οι γυναίκες της Λήμνου θέλησαν να εκδικηθούν τους άντρες τους και έσφαξαν όλο τον αντρικό πληθυσμό του νησιού. Μόνο ο βασιλιάς Θόας σώθηκε, γιατί η κόρη του Υψιπύλη τον έκλεισε μέσα σε ένα κιβώτιο και τον έριξε στη θάλασσα, που τον έφερε στις ακτές της Σικίνου, η οποία τότε ονομαζόταν Οινόη. Ο Θόας παντρεύτηκε μια τοπική Νύμφη κι απέκτησε ένα γιο, το Σίκινο, από τον οποίο πήρε και το νησί το σημερινό του όνομα.

Από τα ευρήματα των ανασκαφών φαίνεται πως ήταν κατοικημένη στη Μυκηναϊκή Εποχή.

sikinos-4

Τα αρχαία …

Βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η αρχαία πόλη της Σικίνου εντοπίζεται στα νότια και εκεί έχουν βρεθεί ερείπια κτισμάτων, τμήματα του τείχους και όστρακα αγγείων. Απέναντι από τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ωστόσο, σε πολύ μικρή απόσταση από τις απόκρημνες ακτές και σε υψόμετρο 270 μ., βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, που κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, μείγμα από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίου ναού του Απόλλωνα, βυζαντινών ναών και μεσαιωνικών κελιών.

-Στη Χώρα βλέπουμε ενδιαφέροντα αρχοντικά -από τα καλύτερα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων- καθώς και την εκκλησία της Παντάνασσας στα Α της πλακόστρωτης πλατείας. Ιδρύθηκε στα 1787, έχει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής, που τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρονται στο Βυζαντινό Μουσείο του χωριού.

-Στην  Αγία Μαρίνα  σώζονται ερείπια οικοδομημάτων, τμήματα τείχους, μαρμάρινα γλυπτικά κομμάτια και όστρακα αγγείων.

-Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό και στεγάζετε σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.

sikinos-5

Μαύρη Σπηλιά

Όσοι έχουν περιπετειώδη διάθεση μπορούν να ανακαλύψουν τις θαλασσινές σπηλιές του νησιού, το Δρακόφρυδο, τις Δρακοντοσπηλιές και τη Μαύρη Σπηλιά, που είναι η μεγαλύτερη από όλες και βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της, στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία θα πάτε με σκάφος ή εκδρομικό καΐκι.

sikinos-6

 

Υπέροχες, γραφικές παραλίες!

 -Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Αλοπρόνοια, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Είναι οικογενειακή, με άμμο, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες.

-Η παραλία του Αγ. Γεωργίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Σικίνου.

-Τα Σαντοριναίικα είναι μια μικρή παραλία στα νοτιοανατολικά. Δεν πάει καΐκι, ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι το μονοπάτι.

-Ο Άγιος Παντελεήμων είναι μια μικρή γραφική παραλία νότια της Αλοπρόνοιας. Θα βρείτε σκιά μέσα στην διαμπερή σπηλιά, ενώ θα πάτε εκεί με το καΐκι.

-Ο Άη Γιάννης είναι μια πολύ μικρή παραλία χωρίς σκιά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Εκεί θα βρείτε πηγάδι με πόσιμο νερό. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από το μονοπάτι από την Επισκοπή, το οποίο όμως είναι αρκετά δύσκολο.

sikinos-7

– Ο Μάλτας είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς του νησιού, δεν έχει σκιά και η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι, είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο, περίπατος που διαρκεί 2 ώρες.

Μικρές βόλτες!

-Στο ψηλότερο σημείο της Χώρας βλέπουμε τρεις ανεμόμυλους, ένας από τους οποίους αλέθει ακόμη, και λίγο μακρύτερα το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Χτισμένο στην άκρη βράχου, σε επιβλητική τοποθεσία, δίνει την εντύπωση κάστρου καθώς περιβάλλεται με τείχος. Χρησίμευε σαν καταφύγιο στους κατοίκους κατά τις πειρατικές επιδρομές. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε στα 1834.

-Επίσης με σκάφος ή φουσκωτό μπορείτε να επισκεφθείτε τις γειτονικές βραχονησίδες Καρδιώτισσα, Καλόγεροι και Αδέλφια, που έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές ιδιαίτερου κάλλους και περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000.

sikinos-8

Πεζοπορία!

Δύο διαδρομές πεζοπορίας που μπορούν όλοι εύκολα να πραγματοποιήσουν είναι:

α) Χώρα-Επισκοπή-Αγία Μαρίνα: Το μονοπάτι ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο της Χώρας και καταλήγει στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Επισκοπή. Η θέα σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι εντυπωσιακή!

β) Χώρα-Παλαιόκαστρο: Η διαδρομή ξεκινά από τη Χώρα και καταλήγει στο βόρειο μέρος του νησιού, στην περιοχή Παλαιόκαστρο, όπου έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Τι να ψωνίσω φεύγοντας;

– Στο νησί παράγεται παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας μιας και στο νησί υπάρχουν πολλές ελιές. Δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!

– Το μέλι που παράγεται από ντόπιους παραγωγούς είναι από θυμάρι και διαθέτει έντονο άρωμα και χρώμα.

– Αξίζει να δοκιμάσετε ξινόγαλο, τα ντόπια τυριά που παράγονται στο νησί αλλά και το παστέλι από ντόπιο μέλι.

– Πριν φύγετε από το νησί φροντίστε να προμηθευτείτε ντόπιο κόκκινο κρασί και ρακόμελλο.

Πηγή: infokids.gr