Σε αυτό το όμορφο ηφαιστειακό νησί των Κυκλάδων υπάρχουν τα λεγόμενα «σύρματα». Πρόκειται για ένα ιστορικό σημείο και αξιοθέατο του νησιού το οποίο το συναντάς στα παραθαλάσσια χωριά και ψαροχώρια του νησιού. Τι είναι όμως αυτά τα περίφημα «σύρματα»; Έτσι αποκαλούνται οι θέσεις φύλαξεις των μικρών σκαφών. Είναι πολύχρωμα και ιδιαίτερα γραφικά και σου τραβούν αμέσως το βλέμμα μόλις τα δεις. Αυτές οι θέσεις που βάζουν τα σκάφη τους είναι σκαμμένες στα ηφαιστειογενή πετρώματα σε αυτούς τους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Tα πολύχρωμα «σύρματα της Μήλου» αποτελούν, εκτός από ιστορικό αξιοθεάτο, και χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα κατασκεύασαν στο παρελθόν οι βαρκάρηδες της Μήλου για να μπορούν να προστατεύσουν τα ξύλινα αλιευτικά τους ιδιαίτερα από τις κακές καιρικές συνθήκες τους χειμερινούς μήνες.

milos-2

Τα περισσότερα από αυτά έχουν δύο ορόφους ενώ χωρίζονται στην πραγματικότητα σε δύο διαφορετικά αλλά ενωμένα τμήματα. Το μπροστινό μέρος είναι αυτό που βλέπουμε, δηλαδή η χτισμένη πρόσοψη. Το πίσω τμήμα είναι χτισμένο σε μια σπηλιά σκαμμένη στα ηφαιστειακά πετρώματα. Ουσιαστικά, αυτή η σπηλιά ήταν σαν αποθήκη για τα διάφορα εργαλεία και είδη πρώτης ανάγκης των ψαράδων. Τόσο για την αλιεία τους, όσο και για την επισκευή των σκαφών. Ένα από τα παράξενα αξιοθέατα της Ελλάδας έχει τη δική του ομορφιά…

Πού θα δεις τα «σύρματα»

Αν βρεθείς στη Μήλο και θες να δεις τα περίφημα «σύρματα» θα πρέπει να πας στα χωριά Κλήμα, Μανδράκια και Φυροπόταμο. Στο Κλήμα υπάρχουν και τα περισσότερα διώροφα. Ο όροφος αυτός που είναι πάνω από τα σύρματα, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούσε την κατοικία των βαρκάρηδων. Το κάθε χρώμα που θα δεις είναι επιλογή του βαρκάρη οι οποίοι συνήθως διάλεγαν για τα σύρματα το ίδιο χρώμα με τη βάρκα τους. Μπλε, κόκκινο και κίτρινο ήταν το πιο συνηθισμένο χρώμα. Πλέον, πολλά από τα σύρματα είναι μαγαζιά ή νοικιάζονται για διαμονή.

Ένα νησί που ξεχωρίζει όχι μόνο για τις πανέμορφες παραλίες του αλλά για τα γεωολογικά του φαινόμενα. Η Μήλος είναι ένα πραγματικό διαμάντι στις Κυκλάδες και έχει ένα αξιοθέατο που είναι από τα παράξενα της Ελλάδας…

Πηγή: news.gr