Τα χωριά της Φολεγάνδρου

January 27th, 2021 | by admin
Τα χωριά της Φολεγάνδρου
Folegandros News
0

Ένα νησί με άγρια ​​φυσική ομορφιά! Η Φολέγανδρος βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και την Σαντορίνη. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, παραμένει μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Τα χωριά της αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και η κυκλαδίτικη ομορφιά τους είναι ακαταμάχητη!

ΑΓΚΑΛΗ

Η Αγκάλη είναι ο νεότερος παραθεριστικός οικισμός,προστατευμένος από τον Βοριά, μιας και βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για την πιο εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο. Αριστερά και δεξιά της Αγκάλης υπάρχουν και άλλες παραλίες: τα Φηρά, ο Γαλίφος, ο Άγιος Νικόλαος και το Λιβαδάκι. Κάποιες από αυτές είναι πολύ κοντά και άρα εύκολα προσβάσιμες ακόμα και με τα πόδια και κάποιες, οι πιο μακρινές, με τα καραβάκια που αναχωρούν πολύ συχνά από την Αγκάλη.

folegandros-2-oinoi

Άνω Μεριά

Από τη Χώρα και με κατεύθυνση δυτικά συναντάμε τον δεύτερο μεγάλο οικισμό, την Άνω Μεριά. Πρόκειται για τον αγροτικό οικισμό του νησιού, με τις χαρακτηριστικές κατοικίες, τις λεγόμενες «θεμωνιές». Αυτές χτίστηκαν στην «ανεμοδαρμένη» και άνυδρη περιοχή του νησιού και αποτελούν αγροτικές αυτόνομες μονάδες, διεσπαρμένες αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου.
Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

folegandros-4-oinoi

Χώρα

Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι και σε απόσταση 3 χλμ. συναντάμε τη Χώρα, τον σημαντικότερο οικισμό και πρωτεύουσα του νησιού. Οι συνεχόμενες πλατείες, το Κάστρο και τα καλοδιατηρημένα σοκάκια κατατάσσουν τη Χώρα της Φολεγάνδρου στις ωραιότερες των Κυκλάδων. Φτάνοντας στη Χώρα συναντάμε το Κάστρο. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για την προστασία των κατοίκων από εχθρικές επιδρομές.
Ο οικισμός που αναπτύχθηκε σταδιακά έξω από το Κάστρο ονομαζόταν παλιότερα Χωριό και μαζί με το Κάστρο αποτέλεσαν τη Χώρα. Χαρακτηριστικό της Χώρας είναι οι πλατείες της που διαδέχονται η μία την άλλη. Η πρώτη πλατεία, είναι η πλατεία της Πούντας. Ακολουθούν η πλατεία του Ντούναβη, η πλατεία Κονταρίνη, η πλατεία της Πιάτσας και η πλατεία Μαράκι.

folegandros-3-oinoi

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗΣ

Ο Καραβοστάσης είναι το λιμάνι του νησιού και ο ένας από τους δύο παραθαλάσσιους οικισμούς του. Ενδείκνυται για όσους προτιμούν την ηρεμία και την ήσυχη ζωή ενός μικρού παραδοσιακού νησιώτικου λιμανιού με εύκολη πρόσβαση σε 5΄ σε παραλίες. Από τον Καραβοστάση μπορείτε να δείτε την ανατολή του ήλιου, τη γειτονική Σίκινο κι άλλες βραχονησίδες. Από εδώ επίσης ξεκινούν τα καραβάκια για τον γύρο του νησιού και το Κάτεργο.

ΠΕΤΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙ

Οι δυο άλλοι αγροτικοί οικισμοί του νησιού. Το Λιβάδι απέχει μόλις 5΄ από τον Καραβοστάση. Υπάρχουν μερικές αγροικίες και αρκετά καλλιεργημένα κτήματα, αφού η περιοχή είναι από τις πιο γόνιμες του νησιού. Η παραλία που θα συναντήσετε πριν φτάσετε θεωρείται μια από τις καλύτερες.
Ο Πετούσης απέχει από την Χώρα περίπου 15΄ και αποτελείται από λίγες αγροτικές κατοικίες.
Με παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, εκπληκτική θέα και απομονωμένες παραλίες, το νησί είναι ιδανικό για οικογένειες και ρομαντικά ζευγάρια. Θα το λατρέψετε!
Πηγή: diaploustravel.gr