Την Τετάρτη το οριστικό πλάνο για τον τουρισμό

May 19th, 2020 | by admin
Την Τετάρτη το οριστικό πλάνο για τον τουρισμό
Uncategorized
0

Πόσοι επισκέπτες θα έρθουν φέτος στα νησιά

Την Τετάρτη 20 Μαΐου ανακοινώνεται, πιθανότατα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το σχέδιο για τον τουρισμό και το πλάνο επιβίωσης της τουριστικής οικονομίας ενόψει της δυσκολότερης σεζόν όλων των εποχών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει όλα τα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας ξενοδοχείων, καταλυμάτων, καταστημάτων εστίασης κλπ, τα οποία θα διέπονται από αναγκαστικούς περιορισμούς για λόγους διασφάλισης της υγείας και προστασίας από την πανδημία.

Αρχικώς, είχαν προβλεφθεί αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, τα οποία γίνονται πιο ελαστικά λόγω της εξαιρετικής πορείας της πανδημίας στη χώρα, αλλά και για λόγους επιτακτικής στήριξης της τουριστικής οικονομίας.

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

Το πλάνο που θα παρουσιαστεί, θα περιλαμβάνει επίσης, όλες τις φορολογικές ελαφρύνσεις με επίκεντρο τη μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο, την επιδότηση εργασίας και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ το επικρατέστερο σενάριο είναι:

  • Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% και 13% από 24% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση), αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.
  • Στην μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας περισσότεροι από 7 με 8 εκ. τουρίστες, ενώ το αντίστοιχο περσινό, επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές 34 εκ. επισκέπτες.

Στα νησιά των Κυκλάδων, οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30 με 35% τουρισμό από το εξωτερικό σε σχέση με τα περσινά ποσοστά, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες εποχιακές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, ενώ το πλήγμα στην τοπική οικονομία και απασχόληση θα είναι ισχυρό. Στις εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος παραδοσιακά στηρίζει τις Κυκλάδες κι ένα σημαντικό του μέρος θα πράξει το ίδιο το φετινό καλοκαίρι.

Η μάχη θα είναι δύσκολη, ωστόσο, ας κρατήσουμε την αισιοδοξία μας για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: cyclades24.gr