Φαληρικός Όρμος : Πάρκο-γίγας από το ΣΕΦ μέχρι το Νιάρχος

February 5th, 2020 | by admin
Φαληρικός Όρμος : Πάρκο-γίγας από το ΣΕΦ μέχρι το Νιάρχος
Peiraias
0

Τρόπους με τους οποίους θα χρηματοδοτήσει τα έργα της Β φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου εξετάζει η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες.

 Η Β φάση της ανάπλασης θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα των επόμενων ετών, με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής εντός των επόμενων μηνών και περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες θα συμπληρώσουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Α φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής εξετάζει το σενάριο να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία χρηματοδοτεί έργα υποδομών με ευνοϊκά επιτόκια.

Πάντως η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δεύτερη φάση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα δεν αναμένεται να αποτελέσει δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας διαθέτει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της.

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

 

Τι προβλέπει η μελέτη του Ρέντσο Πιάνο

Σύμφωνα με τη μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το δέλτα Φαλήρου που εκπόνησε ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο, η Β φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου και τριών χώρων στάθμευσης.

Το πάρκο των 220 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στην έκταση μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η έκταση πρασίνου στην οποία θα φυτευτούν περίπου 3.500 δέντρα θα είναι δημόσια και θα αποτελείται σε γενικές γραμμές από χαμηλή βλάστηση που θα συνάδει με το τοπίο της Αττικής.

Ακολουθούν μακέτες  από το πώς  θα δείχνει το πάρκο μετά την ανάπλαση.

peiraias-2

peiraias-3

peiraias-4

peiraias-5

Δύο από τους τρεις χώρους στάθμευσης θα είναι υπόγειοι και θα κατασκευαστούν κοντά στις δύο διαβάσεις πεζών που θα προσφέρουν πρόσβαση στους πολίτες στη θάλασσα. Η κατασκευή των δύο διαβάσεων αποτελεί μέρος της Α φάσης του έργου.

Ο τρίτος χώρος στάθμευσης, 180 θέσεων, αναμένεται να κατασκευαστεί σε αδόμητο χώρο κοντά στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τρεις χώροι στάθμευσης θα είναι συνολικής χωρητικότητας 980 θέσεων.

Για την υλοποίηση των έργων της Β φάσης θα χρειαστούν 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του αναδόχου.

Στην περιοχή έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις με κόστος που υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Α φάσης του έργου.

Πηγή: pireaspiraeus.com