Φολέγανδρος, βραχώδης ομορφιά

June 22nd, 2020 | by admin
Φολέγανδρος, βραχώδης ομορφιά
Folegandros News
0
«Folegandros e bellissima» έλεγαν και ξανάλεγαν φίλοι μου Ιταλοί που πηγαίνουν συχνά. Αφήνουν πίσω τους το μπαρόκ της Ρώμης αναζητώντας την αυθεντικότητα των ελληνικών νησιών. Μιλούσαν για την κρυμμένη Χώρα, την παλιά συνοικία της, το Κάστρο, την Παναγία, τη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού, τον Καραβοστάση, την Άνω Μερά. Μέχρι και στο σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς τραβήχτηκαν και κάθονταν με τις ώρες ακούγοντας την θάλασσα απ’ έξω. Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι.
 
Ωστόσο μην σας φάνε οι σεζλόνγκ και τα τσίπουρα. Ανεβείτε τα «λουριά», τις πεζούλες, και πηγαίνετε στο Φάρο της Ασπρόπουντας που από το 1986 λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Θα φθάσετε είτε από το Λιβαδάκι (15′) είτε από την Άνω Μεριά. Σας έχω και άλλο πρόγραμμα: α. Χώρα-Σταυρός-Χριστός-Φηρά-Αγκάλη, Άνω Μερά-Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμονας-Μάρμαρο-Άγιος Νικόλαος-Αγκάλη, Άνω Μερά-Άγιος Ανδρέας-Άγιος Γεώργιος-Λυγαριά-Ζωοδόχος Πηγή, Άνω Μερά (Ταξιάρχης)-Άγιος Παντελεήμονας-Αμπέλι, Άνω Μερά (Ταξιάρχης)-Λειβαδάκι-Φάρος, Ασπρόπουντας-Άνω Μερά (Μύλοι).
folegandros-2
 
Η Φολέγανδρος διαφημίζεται ως το «νησί του μέτρου», της ησυχίας και της ειρήνης. Οπότε, αν εκτός από έναν Ιταλό εξερευνητή κρύβετε μέσα σας και την Πολυάννα, τότε χτυπήσατε τζακ ποτ.

Αν και είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ήταν νησί εξορίας στη δικτατορία του Μεταξά και στα ρωμαϊκά χρόνια, αλλά δεν έχει χάσει την πολιτική της συνείδηση.
 
Δείτε τις ομορφιές της Φολεγάνδρου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.
 
Το ηλιοβασίλεμα του νησιού είναι πολύ ατμοσφαιρικό. Θα πάρετε το ρομαντισμό σας και θα ανεβείτε στο καλύτερο σημείο, δηλαδή το Φάρο της Ασπρόπουντας και ό,τι σας φωτίσει.
folegandros-4
 
Οι παραλίες του νησιού είναι ιδιαίτερες, μικρές και φημίζονται για την άγρια ομορφιά τους. Όμως όταν πιάνει αέρας, καιρός για  σημειώσεις στα ημερολόγια, ηλεκτρονικά και μη.

Τα Χοχλίδια στον Καραβοστάση είναι οικογενειακή παραλία, υπάρχουν όμως τριγύρω διάφορες μικρές απομονωμένες παραλίες. Επίσης: Αγκάλη, το Λατινάκι και το Πουντάκι, ενώ υπάρχουν και κάποιες που έχουν πρόσβαση μόνο με σκάφος ή καΐκια. Στο Λιβαδάκι για το βυθό του. Καθημερινά από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη ξεκινούν τουριστικά σκάφη για τις νότιες παραλίες. Όταν ο καιρός είναι καλός οργανώνονται ολοήμερες εκδρομές για το γύρο του νησιού.
folegandros-3
 
Η συγκοινωνία τους μήνες του καλοκαιριού εξυπηρετεί από και προς Πειραιά και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά (3,5-4 ώρες). Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο, επειδή προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο, Ίο, Θήρα, Πάρο και Νάξο. Τοπικά δρομολόγια συνδέουν όλο το χρόνο τη Φολέγανδρο με Θήρα, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο και Κέα. Τα ταχύπλοα προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Σίφνο, Μήλο, Σαντορίνη, Αμοργό, Νάξο, Πάρο και Σύρο.
Πηγή: lifo.gr