Φολέγανδρος: κραταιά και επιβλητική

July 8th, 2020 | by admin
Φολέγανδρος: κραταιά και επιβλητική
Folegandros News
0

Eπιλογές που αποπνέουν ιδιαίτερη ομορφιά, ποιότητα, χαλάρωση και θετική ενέργεια.

Ένα «αρρενωπό» νησί που από την μυθολογία του ήταν κραταιό, λόγω του ότι το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού ήταν η κτηνοτροφία και λόγω των πολλών βοσκότοπων που κυριαρχούσαν. Η εναλλακτική ονοματολογία ήταν «Σιδηρή», λόγω του εξαιρετικά πέτρινου και άγονου υπεδάφους του.

Σήμερα η κτηνοτροφία φθίνει, καθώς οι κύριες οικογένειες που ασχολούνται με αυτή συνεχώς μειώνονται. Οι 500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν απορροφηθεί στις υπηρεσίες που απορρέουν από τον τουρισμό, διατηρώντας μάλιστα την ιεραρχική οικογενειακή δομή στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, το χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού και του νέου εναλλακτικού, ίσως αρκετά κοντά στο lifestyle της Μυκόνου, αντικατοπτρίζονται μεταξύ της Χώρας και του παλαιότερου οικισμού της Άνω Μεριάς.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ
ΧΩΡΑ-ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ-ΛΥΓΑΡΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Για όλους τους προορισμούς, καλό είναι να διαθέτετε δικό σας μέσο μεταφοράς. Η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της και στη συνέχεια γίνεται ένας κατωφερής χωματόδρομος σε καλή γενικά κατάσταση. Η πρώτη μικρή παραλία που θα αντικρύσετε είναι αυτή της Λυγαριάς, ενώ έπειτα από 5 λεπτά φθάνετε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου. Από εδώ ξεκινούσαν τα ψαροκάικα του νησιού για τις αποστολές, αλλά και άλλα καΐκια που ασχολούνταν με τον ανεφοδιασμό του νησιού, εκτελώντας δρομολόγια με τη Μήλο και άλλα γειτονικά νησιά. Για αυτό το σκοπό είχαν ανεγερθεί και κτίρια αποθηκών, όπου και φυλάσσονταν τα εμπορεύματα πριν την διανομή. Επίσης, εκεί οι καπετάνιοι έκτισαν τα «σύρματά τους», όπου και φύλαγαν τα καΐκια τους. Σήμερα σώζονται μερικά καΐκια, που οι ιδιοκτήτες τους φυλούν την παράδοση και συνεχίζουν τον δύσκολο επιβιωτικό αγώνα της αλιείας. Σημειωτέον ότι η παραλία δέρνεται από τον βοριά και λιγότερο από τον Μαΐστρο, οπότε καλό είναι να την αποφεύγετε με τέτοιους ανέμους.

folegandros-2

ΒΑΛΣΑΜΟ-ΑΜΠΕΛΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Στο δρόμο της επιστροφής από Λυγαριά, θα συναντήσετε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή «Χρυσοπηγή», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Βρεθήκαμε εκεί κοντά στην δύση του ηλίου και το θέαμα μας αποζημίωσε αφού μπορείς να αγναντεύεις μέχρι και τη Σέριφο. Από εκεί ξεκινάει ένας κατηφορικός χωμάτινος διάδρομος, που σε οδηγεί σε μία ασυνήθιστα εύφορη για το άγονο έδαφος του νησιού, περιοχή, που εμφατικά ονομάσθηκε «Βάλσαμο», λόγω και των πολλών πηγαδιών που ανοίχθηκαν εκεί. Για αυτό ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα λίγα χωράφια των ντόπιων, στα οποία καλλιεργούνται εποχικά λαχανικά. Από το άνω μέρος της κοιλάδας αυτής υπάρχει η θέα της παραλίας «Αμπέλι», την οποία και επισκεφθήκαμε. Είναι ένας γραφικός μικρός γιαλός, τον οποίο και συναντήσαμε απάνεμο. Στη συνέχεια μπορείτε, πεζοπορώντας περί τα 20 λεπτά, να φθάσετε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και την παραμονή της εορτής του (26/7) γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Από εκεί και μετά από 20 περίπου λεπτά πεζοπορία καταλήγεις στον δεύτερο οικισμό του νησιού την Άνω Μεριά.

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ-ΛΙΒΑΔΑΚΙ-ΦΑΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΝΤΑΣ
Συνεχίζοντας τις εξερευνήσεις μας έξω από την Άνω Μεριά, ξεκινάμε να διανύσουμε ένα μικρό τμήμα χωματόδρομου που καταλήγει σε λίγα λεπτά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο μας και ξεκινάμε την πορεία μας μέσα από ένα καλά σημαδεμένο μονοπάτι που μετά από 1 περίπου ώρα σε αποζημιώνει με μία μοναδική παραλία που τα νερά της έχουν την γαλαζοπράσινη χροιά, κυρίαρχη των περισσότερων παραλιών του νησιού. Στη διαδρομή συναντήσαμε έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό που ονομάζεται «Μάρμαρο», αλλά και δείγματα από τις ολοκληρωμένες αγροικίες του νησιού, τις ονομαζόμενες «θημωνιές», που με ιστορία περί τα 80 χρόνια μας θυμίζει τον τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό χάρτη του νησιού, με αφετηρία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

folegandros-3

Αφήνοντας πίσω μας την παραλία «Λειβαδάκι», και με καλή επίσης σήμανση, φτάνουμε στον κλασικής τεχνοτροπίας, αλλά επιβλητικό φάρο της Ασπρόπουντας. Εκεί βρίσκεστε στη βορειοδυτική εσχατιά του νησιού και σίγουρα θα αισθανθείτε ότι είστε στο επίκεντρο του κατά τα άλλα απέραντου Αιγαίου Πελάγους. Στη συνέχεια και από άλλο ευκρινές μονοπάτι με πεζοπορίας περί την 1 ώρα και 15 λεπτά, επιστρέφετε στην βάση σας στην Άνω Μεριά.

ΧΩΡΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΡΕΙΝΑ
Όταν έχουμε σαν συμμάχους τους νότιους ανέμους, αλλά και τον Γαρμπή, η παραλία αυτή, στην οποία φθάνεται μόνον πεζοπορικά, θα σας αποζημιώσει. Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα, έχοντας κατεύθυνση την Άνω Μεριά και εκεί υπάρχει μία ταμπέλα, όπου σας κατευθύνει να παρκάρετε το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας. Από εκεί ξεκινάει το ευκρινές μονοπάτι που μετά από 40 λεπτά περίπου έντονα καθοδικής διαδρομής θα σας φέρει στην παραλία των Βορεινών. Εκεί δεν υπάρχει καμία υποδομή, οπότε θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τα βασικά εφόδια εάν θέλετε να μείνετε κάποιες ώρες εκεί. Επιλέξαμε να μείνουμε εκεί μέχρι τη δύση του ηλίου και πραγματικά οι αποχρώσεις των δύο κάθετων βράχων που κείνται πάνω από την παραλία συνθέτουν έναν φυσικό καμβά χρωμάτων που ούτε τα λόγια μπορούν να περιγράψουν. Επίσης, εάν επιστρέψετε το δειλινό, η διαδρομή που είναι πλήρως ανηφορική δεν θα σας κουράσει, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Πηγή: clickatlife.gr.