Φολέγανδρος, σοφιστικέ και άγρια

November 15th, 2019 | by admin
Φολέγανδρος, σοφιστικέ και άγρια
Folegandros News
0

Φολέγανδρος, η ακατέργαστη γοητεία της αθωότητας προστατευμένη από το πέπλο του χρόνου και η γοητευτική συνύπαρξη ήλιου και πέτρας. Θάλασσα, απόκρημνοι βράχοι, ιστορία, ξωκλήσια, βορειάδες, το κατοικημένο εδώ κι αιώνες Ενετικό Κάστρο, χρωματιστά πορτοπαράθυρα, ηλιοβασιλέματα, παρείστικα ξενύχτια με ρακόμελα στα πεζούλια στην Χώρα. Η εύθρυπτη ομορφιά της και η καλλιτεχνική αρτιότητα από το παρελθόν της προστατεύθηκαν σαν σε μία αγκαλιά όπως τα λεμονόσπιτα της, τα πέτρινα στρογγυλά- κτίσματα που αγκαλιάζουν τα δέντρα για να τα σώσουν από τους άγριους ανέμους. 

folegandros-2

Σοφιστικέ, για δραστήριους ταξιδιώτες με θέα στο Αιγαίο, το Μυρτώο και το Κρητικό.

Εναλλακτική και άγρια με ανεμοδαρμένα ύψη, χωματόδρομους, μονοπάτια, μόνο ανοργάνωτες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

folegandros-3

Ιδανικά και για καταδύσεις και ανέγγιχτη ομορφιά, αδιαπραγμάτευτη γοητεία με μυστικά και εκπλήξεις στην διαδρομή.

folegandros-4

Η άγονη και ξεχασμένη από τον Θεό Φολέγανδρος -τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων- με μόνο τρεις οικισμούς την Χώρα, Άνω Μεριά και το λιμάνι στον Καραβοστάση εντυπωσιάζει με το στυλ και την μοναδικότητά της στις Κυκλάδες.

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Δες την Φολέγανδρο αλλιώς…

folegandros-5

Στην λευκή κουκίδα στο Αρχιπέλαγος έζησα με όλες τις αισθήσεις μία διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία σε θάλασσα και ξηρά στον απόλυτο συνδυασμό.

folegandros-6

Γνώρισα την τοπική κουλτούρα και τις μυστικές γωνιές μέσα από βιωματική προσέγγιση με την εξερευνητική-εκπαιδευτική (τουλάχιστον έτσι την ονομάζω εγώ) περιήγηση local path.

folegandros-7

Μία περιήγηση μετάδοσης γνώσεων για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού, την αρχιτεκτονική και την γαστρονομία με οδηγό τον Σπύρο Σακελλαρίου που αξίζει να ζήσετε.

Είδα, συμμετείχα, άκουσα, άγγιξα, έμαθα, γεύτηκα μέσα από μία ατελείωτη εναλλαγή εικόνων σε μυστικά και εντυπωσιακά σημεία. 

Με τον Σπύρο ξεκινήσαμε με snorkeling στην θαλάσσια σπηλιά Γεωργίτσι. 

Το μπλε στα νερά της -που δημιουργεί η αντανάκλαση από το φως στην είσοδό της σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό βραχώδες ανάγλυφο της- δεν υπάρχει και οι φωτογραφίες αδικούν.

folegandros-14

Η διαύγεια του νερού εξαιρετική.

Από πάνω και γύρω μας οι σταλακτίτες που συνθέτουν στο εσωτερικό της ένα μαγευτικό θέαμα που απλά αξίζει να ζήσεις.

Μία θαλάσσια σπηλιά καλυμένη με γλυπτά σε ακαθόριστα σχήματα και χρώματα που χαρίζει η φύση όταν είναι σε μόνιμα κέφια.

Αφού κάναμε μία βόλτα με το σκάφος στην διάσημη παραλία Κάτεργο και σε διπλανούς της βραχώδεις όρμους, ώρα για να πατήσουμε γη.

Πίσω στο λιμάνι πάμε γι’ άλλα με στόχο το Βάρσαμο και την παραλία Αμπέλι.

folegandros-8

Λίγα χιλιόμετρα μετά τον οικισμό στην Άνω Μεριά και έχοντας μπει σε off road διαδρομή πρώτη στάση σε λεμονόσπιτο, ζηλευτό έργο τέχνης -ένα από τα πολλά που θα συναντήσετε στο νησί.

folegandros-9

Εκπληκτικής αρχιτεκτονικής πέτρινο στρογγυλό κτίσμα που προστατεύει τις λεμονιές από τους αέρηδες.

Δίπλα τους οι δεξαμενές με το βρόχινο νερό για το πότισμα τους. Απλά, φρόντιζαν για να έχουν.  

Στην συνέχεια της διαδρομής οι θεμωνιές με γυρίζουν πίσω σε άλλες ανάγκες του παρελθόντος των κατοίκων του νησιού.

folegandros-10

Πέτρινες αγροικίες μικρών διαστάσεων με στέγη από χώμα και φύκια, τοίχους από πέτρα και λάσπη και χωρίς εξωτερικό σοβά για να κρύβονται από τους πειρατές.

Λειτουργούσαν ως βοηθητικά κτίσματα που υπήρχαν στα χωράφια.

Το νησί είναι γεμάτο από δείγματα οικιστικών συμπλεγμάτων της αγροτικής οικογενειακής οικονομίας με στάνη, φούρνο, ρακιδιό, πατητήρι και αποθήκη κρασιών.

Επόμενη στάση, έκπληξη. Δύο γαϊδουράκια μας περίμεναν σε ειδικά διομορφωμένο χώρο όχι για να μας μεταφέρουν αλλά για να τα γνωρίσουμε και να μάθουμε από τον Σπύρο πόσο ιδιαίτερα ζώα κοινωνικά, έξυπνα και παιχνιδιάρικα είναι.

folegandros-11

Η Μαριάννα φαίνεται να απολαμβάνει που την ταΐζω και ο Σπύρος με βομβαρδίζει με πληροφορίες,  όπως πότε και από πού έφτασαν τα πρώτα γαϊδούρια στην χώρα μας, ότι ήταν σύμβολο δύναμης τα αρχαϊκά χρόνια, ότι είναι το δεύτερο μετά την καμήλα ανθεκτικότερο ζώο στην έλλειψη νερού, έχει δυνατή μνήμη, κρίση και τέλος απομυθοποιεί την σχέση τους με την ανεκτικότητα…

Η διαδρομή εκπληκτική μέχρι να φτάσουμε με τα πόδια στους παραδοσιακούς κήπους, δίπλα στην θάλασσα και να δούμε την τεχνική ποτίσματος με τα κανάλια.

folegandros-12

Το τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι στο βάθος πάνω από την θάλασσα μας περιμένει με εδέσματα από τους κήπους που θα μας ταξιδέψουν σε παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις που έχουν χαθεί.

Και ο ήλιος που έχει αρχίσει να ακουμπάει την θάλασσα χαρίζοντας μας τα πιο γλυκά του χρώματα λίγο πριν χαθεί στην Πολύαιγο συμπληρώνει το σκηνικό σαν να ορίζει την παράμετρο έκβασης του ταξιδιού.

folegandros-13

Πηγή: doreandiakopes.com